Volledig scherm
Stedelijk Museum in Amsterdam. Foto: ANP

Zout en gruis op kunst Stedelijk Museum door haperende airco

AMSTERDAM - Door problemen met de airconditioning in het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn kunstwerken maandenlang blootgesteld aan hoge concentraties zout- en betondeeltjes. Kostbare schilderijen van onder anderen Vincent van Gogh en Pablo Picasso zijn mogelijk aangetast. Dat blijkt uit onderzoek door deze krant.

Al sinds de oplevering van het compleet gerenoveerde museum, in 2012, zijn er problemen met de gloednieuwe airconditioning.

Zout- en betondeeltjes
Eind vorig jaar sloeg museumpersoneel alarm nadat op ramen bij de entree een witte waas te zien was. Deze waas werd veroorzaakt door afzetting van minuscule zout- en betondeeltjes, die via de airco door het museum zijn verspreid. Vermoedelijk heeft de waterzuivering in het klimaatsysteem gedurende lange tijd gehaperd.

Vorige maand schakelde het museum de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in. "We hebben de afgelopen weken monsters onderzocht en gekeken naar de concentratie zout- en betondeeltjes in de lucht", zegt Bart Ankersmit, onderzoeker bij de Rijksdienst. "Het probleem is nu verholpen. Waarschijnlijk heeft het museum eind vorig jaar, toen het probleem werd geconstateerd, snel en adequaat gehandeld."

Schade
Volgens Ankersmit is de kans klein dat kunstwerken in het Stedelijk zijn beschadigd door de blootstelling aan zout- en betondeeltjes.

Toch maken kunst- en klimaatexperts zich zorgen. "Zoutdeeltjes kunnen een desastreuze werking op schilderijen hebben", zegt Marjan de Visser, restaurator in Den Haag. "Zout trekt vocht aan, waardoor linnen krimpt, nagels roesten en lijmlagen zwellen. De spanning op een schilderij neemt toe, waardoor de verf kan barsten."

In een reactie laat het Stedelijk Museum weten dat nog wordt onderzocht waar de zout- en betondeeltjes vandaan komen. Daarvoor is een extern bureau ingehuurd.