Volledig scherm

Ziekenhuizen: Zorg patiënt loopt gevaar

UTRECHT - De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) vreest voor de veiligheid van patiënten als ziekenhuizen vanaf volgend jaar minder invloed hebben op medisch specialisten.

Artsen die niet in dienst zijn van een ziekenhuis – ongeveer de helft – moeten zich anders organiseren om fiscale voordelen te behouden. De meerderheid kiest voor het beginnen van een 'medisch specialistisch bedrijf'.

Verantwoordelijk
NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy is bang dat als ziekenhuizen geen goede afspraken maken met die zelfstandige specialisten, de zorg het onderspit delft. "Als de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de patiënt niet óók bij de artsen komt te liggen, dan levert dat risico's op. Iedereen werkzaam in een ziekenhuis moet zich verantwoordelijk voelen voor de algemene veiligheid. Denk aan het voorkomen van infecties."

Specialisten zijn nu óf in dienst van een ziekenhuis, óf werken als zelfstandige in een maatschap. Die laatste groep houdt de fiscale voordelen alleen als de de specialisten een eigen bedrijf beginnen.

Macht uit handen
De Utrechtse hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons erkent het risico: "Het bestuur geeft de macht uit handen en het gevaar is dat als ze dat niet samen regelen, het ziekenhuis de zorg niet meer meer kan waarborgen."

Zowel Van Rooy als de Orde van Medisch Specialisten sporen ziekenhuizen en specialisten aan snel goede afspraken te maken.