Volledig scherm
foto Johan Lamoral

Ziekenhuis moest stoppen met bloedtest Down

Leiden - Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down kunnen niet langer in een Nederlandse ziekenhuis terecht voor een bloedtest op deze ziekte.

Afgelopen zomer onderging een tiental zwangere vrouwen de nieuwe bloedtest in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het ging om een pilot. Toen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) daar echter lucht van kreeg, werd het Leidse ziekenhuis gesommeerd te stoppen.

De bloedtest naar Down, een nieuwe medische behandeling, is zeer gewild onder vrouwen omdat ze dan niet het risico lopen op een miskraam. Die kleine kans lopen zij wel bij de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie. In Nederland is deze bloedtest naar Down nog niet toegestaan. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, de Verenigde Staten en China wel.

Het bloed van de zwangere vrouwen werd deze zomer daarom in Leiden afgenomen en voor onderzoek naar de VS gestuurd. Maar de Leidse pilot is direct gestopt na de waarschuwing van het ministerie, verklaart een ziekenhuiswoordvoerder.

Volgens VWS heeft het ziekenhuis de Nederlandse Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO) overtreden. Voor het aanbieden van de bloedtest, een screening naar aandoeningen waarvoor geen behandeling mogelijk is, moet namelijk eerst een aparte vergunning worden aangevraagd.

Zwangeren die zich nu nog bij het LUMC melden voor een bloedtest op het syndroom van Down krijgen nul op het rekest. Wel kunnen vrouwen met een verhoogd risico, net als in andere ziekenhuizen, de iets risicovollere vlokkentest of vruchtwaterpunctie krijgen.

Een deel van de zwangere vrouwen zegt op internetfora te overwegen de bloedtest in Duitsland te laten doen. Daar is de test sinds eind augustus op de markt. De Europese fabrikant van de test, LifeCodexx, bevestigt dat Nederlandse vrouwen via Duitse artsen de test laten afnemen.

Lees vrijdag meer in uw krant of op de iPadd app