Volledig scherm
© Facebook

Zichtbare maatregelen na ernstige mishandelingen in Breda: camera's in Adriaan van Bergenstraat

BREDA - In de Adriaan van Bergenstraat in Breda wordt komend weekend cameratoezicht ingevoerd om het gevoel van onveiligheid bij bewoners weg te nemen. Dat hebben de gemeente en de politie besloten naar aanleiding van twee zware mishandelingen en berovingen van afgelopen weekend. De Adriaan van Bergenstraat kampt volgens omwonenden met overlast van hangjongeren en drugsdealers.

"Door middel van camerabewaking kunnen we tijdens uitgaansavonden een extra oogje in het zeil houden en eventuele incidenten meteen de kop indrukken”, legt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage uit aan deze krant. Het gaat om twee mobiele camera’s die dit weekend geplaatst worden. Of ze meteen operationeel zijn, kon de politie nog niet zeggen. Een woordvoerder van de gemeente voegt daar aan toe dat er ook gekeken wordt naar het verbeteren van de verlichting op die plek. Verder is aan de politie gevraagd om in die buurt extra te surveilleren.

Bewusteloos
In de Adriaan van Bergenstraat zit de schrik er goed in. In de nacht van zaterdag op zondag werd Dennis van Dijk (23) bewusteloos geslagen en vervolgens beroofd van zijn telefoon en portemonnee. Hij eindigde met een hersenschudding en geheugenverlies in het ziekenhuis. Later op de nacht werd ook een 23-jarige vrouw in dezelfde straat overvallen.

Volgens de politie is het zeer onwaarschijnlijk dat de twee zaken met elkaar te maken hebben. Vooral de zware mishandeling van Van Dijk kreeg veel aandacht in de media en op Facebook en Twitter. Dit heeft desondanks geen bruikbare tips opgeleverd, laat de politie weten.

Heftige incidenten
Met de inzet van camera’s proberen de politie en gemeente de bewoners gerust te stellen. “Het gaat om twee heftige incidenten”, erkent Uytdehage. “De Adriaan van Bergenstraat is een straat waar je als eerste langsloopt als je het centrum verlaat. Daar lopen dus veel jongeren rond. Onze leden van het Bredase horecateam, dat al een van de beste teams van Nederland is, kunnen dankzij deze camera’s nog sneller handelen als er een incident is.”

De woordvoerder van de gemeente zegt dat ook die de gebeurtenissen van de afgelopen periode betreurt en veroordeelt. "Ernstige gebeurtenissen die een grote impact hebben op de mensen die er wonen en de mensen die het overkomt. Daarom nemen we signalen serieus en treffen we ook maatregelen."

Onderdoorgang
Eén van de camerapalen wordt aan de zijde van de Prinsenkade geplaatst. De ander komt ergens op het binnenterrein te staan met zicht op de onderdoorgang van de parkeergarage.

De komst van de twee mobiele camera’s zal ongetwijfeld goed vallen bij Marique de Bree, secretaris van de wijkraad. Zij vertelde woensdag tegen deze krant dat er vanuit de politie en de gemeente extra aandacht moet komen voor de vele berovingen en mishandelingen van de laatste tijd. “Het is verschrikkelijk wat daar op straat gebeurt.”