Volledig scherm
ANP

Wilders wil grote demonstratie in Schilderswijk

RIJSWIJK (ANP) - Geert Wilders roept mensen op om op zaterdag 20 september mee te doen aan een demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag. Hij liet dat woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

,,Ik vind dat heel veel mensen, liefst duizenden zouden moeten meelopen om te laten zien dat het om Nederlands grondgebied gaat en dat we geen shariawijk accepteren'', aldus de PVV-leider.

Afgelopen zondag hield de organisatie Pro Patria (voor het vaderland) een demonstratie tegen moslimextremisme. Ongeveer 200 mensen liepen mee met de 'mars van de vrijheid' door de Schilderswijk. De organisatoren vinden dat er te weinig wordt opgetreden tegen Nederlanders die de Islamitische Staat steunen.

Ongeregeldheden
Er braken ongeregeldheden uit toen moslims bij een tegendemonstratie stenen naar de demonstranten gooiden. De ME greep in om een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Zes mensen werden opgepakt.

Pro Patria meldde dinsdag al dat ze de toestemming heeft gevraagd voor een tweede 'Mars voor de Vrijheid'. Mocht de gemeente daar geen toestemming voor geven, dan weet Wilders wel wat hij doet. ,,Desnoods loop ik er in m'n eentje met de Nederlandse vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden'', aldus Wilders in De Telegraaf.

Spelregels
De gemeente Den Haag laat desgevraagd weten dat er nog geen demonstratie op 20 september is aangemeld. Dat is ook geen must, legde een woordvoerder uit, net zo min als dat de gemeente toestemming moet geven. Iedereen heeft namelijk het recht om te demonstreren, de autoriteiten kijken in de aanloop naar een demonstratie wel met de organisatoren ,,wat de spelregels zijn''.

Wat die spelregels zouden zijn op 20 september en wat de oproep van Wilders daar voor invloed op kan hebben, kan de gemeente nog niet bepalen. Daarvoor is het nog te vroeg; eerst moet de aanmelding binnen zijn en moet er gepraat worden met de initiatiefnemers.