Volledig scherm
© ANP

Wikipedia klaar voor video

UTRECHT - Wikipedia heeft zijn nieuwe videospeler geïntroduceerd, waardoor er de komende tijd flink veel meer beeldmateriaal op de online encyclopedie moet komen. De speler werkt zonder plugins van commerciële partijen, meldt Bright, en staat de gebruiker toe om zelf ondertiteling in allerlei talen toe te voegen.

Ook moet het voor gebruikers mogelijk worden om de video's, net als de teksten van Wikipedia, te bewerken, ook als het origineel door iemand anders is gemaakt. Wikipedia bevat nog weinig video's, omdat alle beelden rechtenvrij en neutraal moeten zijn en er bijvoorbeeld geen YouTube-filmpjes mogen worden ingevoerd.

"Het probleem is dat de meeste Youtube-filmpjes niet aan onze standaarden voldoen", zei wikipedia-oprichter Jimmy Wales tegen Bright, tijdens de Wikimedia-conferentie in Utrecht vrijdag. "Invoegen van extern materiaal zorgt voor juridische problemen en de filmpjes kunnen na verloop van tijd weer offline gehaald worden, waarna er gaten op onze pagina's ontstaan."

Er zal niet bij ieder onderwerp een video komen, zegt Wales. "Filmpjes moeten wel relevant zijn. Grappige kattenfilmpjes horen niet op Wikipedia thuis."