Volledig scherm
© ANP

Wijkfestival Haagse Beemden en buitenspeelproject in Breda krijgen subsidie

BREDA - "Ik spreek namens alle wijkraden als ik zeg dat wij niets tegen de wijkplatforms hebben." Ad Brekoo, voorzitter van de wijkraad Haagse Beemden, zei dit woensdagavond tijdens een vergadering van het wijkplatform van zijn wijk. "Ik betreur het als dit beeld is ontstaan door een artikel in BNdeStem, ik herken mij niet in dit verhaal. De wijkraden gaan niet over activiteiten in de wijk of de verdeling van subsidies. Daar zijn de wijkplatforms juist een prima instrument voor. Ieder heeft zijn eigen functie", aldus de voorzitter.

Tijdens de vergadering van het wijkplatform in het scoutinggebouw aan de Somerweide, met ongeveer 15 aanwezigen, dienden bewoners een subsidieverzoek in voor twee activiteiten; het wijkfestival Haagse Beemden en buitenspeelproject 't Turfje. Het festival vroeg om 2.300 euro aan "aanloopkosten", 't Turfje wil 1.500 euro voor voortzetting van het project. Kinderen tot het voortgezet onderwijs kunnen iedere maandag en woensdag na school bij 't Turfje terecht om onder toezicht buiten te spelen. De activiteit loopt al zo lang als veel bewoners van de Haagse Beemden zich kunnen herinneren. Er maken steeds tussen de twintig en vijftig kinderen gebruik van.

Het wijkfestival Haagse Beemden vond vorig jaar voor het eerst plaats. Ondanks het feit dat het verregende, bewees het zijn waarde. Op het festival, dat nadrukkelijk geen commerciële braderie is, presenteren allerlei organisaties en instellingen en bewoners in de Haagse Beemden zich. Het doel is om de onderlinge betrokkenheid in de wijk te bevorderen.

Het wijkplatform ging akkoord met beide subsidieverzoeken. Er volgt nu een 'zwaarwegend' positief advies naar de gemeente, die uiteindelijk over de subsidieaanvraag beslist. In de wijkplatforms kunnen bewoners plannen indienen voor het verbeteren van de leefbaarheid en samenhang in hun wijk. Een sociaal wijkbeheerder van de gemeente ondersteunt hen daarbij.