Wij zijn Generatie Z!
Wij zijn geboren tussen 1990 en 2000 en net als Zorro die overal zijn initiaal in krast, markeren ook wij graag onze aanwezigheid. Wij zijn de übersmarte whizzkids, wij zijn de toekomst. Dit is Generatie Z!
Delen per e-mail
We zijn geboren digitalen. Daarbij attent, loyaal, mededogend, open van geest en vastbesloten. Ook zijn we overtuigd van onszelf. Lees het maar na in die gezaghebbende Amerikaanse studie 'Generation Z Goes to College' (2014). We zijn ook echt slimmer, rijper dan onze voorgangers in hún tienerjaren. Wij seksen op latere leeftijd, dus minder tienerzwangerschappen. Wij doen nauwelijks onverantwoorde dingen, hooguit op Facebook. Bij ons minder schooluitval.
We zijn overbeschermd door onze ouders die zelf vroege Generatie X’ers vormden of late Babyboomers. Inderdaad, we kunnen slecht tegen kritiek. Dat zeggen vooral onze eerste werkgevers: hoezo zijn wij niet briljant? Prinsjes en prinsesjes, noemen ze ons wel.
Wij swipeten Engelse woorden op de kleuterschool waar papa en mamma nog letters van klei boetseerden. Via emoticons, snapchat en pinterest communiceren we spelenderwijs met de halve planeet. Twitter is ouderwets. En ja, wij delen van alles. Dankzij Uber en CouchSurfing gaan we de wereld rond.
Wij zijn van on-demand, kijken meer smartphone dan televisie, zodra het online beschikbaar is. Wij geloven in aanstekelijke digitale magie. Denk aan Pokemon Go, iedereen had het erover, het leek alsof de wereld even beter met elkaar kon opschieten. Hypes hebben bij ons wel een korte levensduur. Dab? Dat is 2012! Kom je vandaag niet meer mee weg. Haha, je weet niet wat dab is? Kijk even op Wiki: 'een dansbeweging waarin de danser zijn hoofd laat zakken terwijl hij zijn arm en elleboog omhoog werpt, wat veel op niezen lijkt'.
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van Generatie Z.
Beyoncé Knowles
Atletische zangeres. Beste performer van haar generatie. Multigetalenteerd popicoon, songwriter, actrice en modeontwerpster. Debuteerde in meidengroep Destiny’s Child. Daarna solo ongeëvenaard succesvol. Optelsom van Aretha Franklin, Whitney Houston, Michael Jackson, Tina Turner en zichzelf. Maatschappelijk geëngageerd. ‘Hedendaags feministe’ die strijdt tegen discriminatie en seksisme. Staat hoog in lijsten van 100 invloedrijkste mensen ter wereld. Getrouwd met rapper Jay-Z, moeder van 3.
Jason Statham
Acteur. Viel op in cultfilms als Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) en Snatch (2000) van cultregisseur Guy Ritchie. Allrounder: voormalig modemodel, kampioen schoonspringen en autocoureur. Doet eigen stunts en vechtscènes. Speelt vaak bodyguard of ‘vervoerder’. Antiheld met norse blik. Expert in karate, kung fu en kickboxen. 55 miljoen likes op Facebook. Jean-Claude van Damme van zijn generatie.
Justin Bieber
Kindster, inmiddels groot popidool. De Canadese jongen wordt via YouTube ontdekt, en dan gaat het hard. Zijn eerste grote hit is Baby, een lieflijk kinderliedje. Zijn 'Belieber'-fanbase groeit – een grote schare meisjes, nog net iets jonger dan de held zelf. Een Belieber is een extreme fan; verslaafd aan de jongen met befaamde windcoup. Ondertussen wordt hij ouder, opstandiger (gooit met eieren, gaat op de vuist), en uiteindelijk volwassen. Werkt samen met de groten der aarde.
Onze opleiding
Onze technologie
Onze media
Onze dilemma's
Speel onder deze foto Clash of the Millennials: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Generatie Z Film je eigen game en word... miljonair!
Het blijkt een gat in de markt met YouTube als platform. Je begint aan een game, filmt dat en zet het resultaat online. Doe je het goed, dan heb je zomaar duizenden volgers en verdien je er meer dan een zakcentje mee. -
Babyboomers De pc-revolutie: van heuse koelkasten tot broekzakcomputer
Een kantoor of huiskamer zonder personal computer, het is nu niet meer voor te stellen. De babyboomers stonden eind jaren 70 vooraan bij een technologische big bang die nog steeds nagalmt. -
Hartje Breda: In de voetsporen van overgrootvader Maassen
Dinsdag en vrijdag klinken musicalmelodieën uit 'Into the woods' rond de Grote Kerk. Met dank aan stadsbeiaardier Paul Maassen. -
Patatgeneratie Coffeeshopmagnaat: Het was me niet om het geld te doen
Wat ooit 's werelds grootste coffeeshop was, is nu een opslagplaats van verweesde spullen. Aan het plafond hangt een metersgrote octopus. Op de grond staat een centrifuge om joints voor te draaien. Vijf toonbanken naast elkaar geven een indruk van de immense volksstromen uit Zeeland, België en Frankrijk die hier hun wiet kochten. -
Uit den ouden doosch: 'Hier passen maar weinig frikandellen in'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de zeepklopper.
-
Generatie Z Vanaf je zestiende sparen voor die verre reis naar Azië
Zandvoort aan de Zee, een reisje langs de Rijn, de Costa del Sol, New York, Bangkok? Allemaal gaan we graag op reis, maar onze vakantiebestemmingen zijn al lang niet meer dezelfde als die van onze grootouders. Hoe gaat Generatie Z op vakantie? -
Patatgeneratie Op wereldreis naar Zeeuws-Vlaanderen
Dierbare vakantieherinnering van: Vincent Brongers (52 jaar) -
PREMIUM
COLUMN Alwéér een bibliotheek dicht: in dit land heerst boekenhaat
De Kinderboekenweek was nog maar net achter de rug, of er ging alweer een bibliotheek naar de klote. Deze keer was Steenbergen aan de beurt. Daag, boekenuitleen aan de Blauwstraat!