Volledig scherm
© Thom van Amsterdam

Wie Wat Waar: De Hoekse koningen houden het lang vol

ZEVENBERGSCHEN HOEK - In sommige dorpen is de traditie van de driekoningenviering verloren gegaan, maar in Zevenbergschen Hoek gaan nog ieder jaar op 6 januari 'Hoekse' koningen de straat op. Huppelend gaan ze langs de deuren en zingen dan: Driekoningen, Driekoningen, geef mij 'ne nieuwen hoed; M'nen ouwe is verslete, 's moeder mag 't nie weten. 's Vaoder heget gèld al op de toonbank geteld.

Al zal het tegenwoordig iets minder in het Brabantse dialect gezongen worden dan vroeger. De foto vorige week in de Wie Wat Waar was er één van de velen uit de 7 januari-edities van de krant. Daarbij valt op dat vaak voor Zevenbergschen Hoek gekozen is. De bewuste plaat dateert van 6 januari 1989.

De drie, vier of vijf koningen die in de lens kijken van fotograaf Thom van Amsterdam kijken worden in elk geval door Thea Verschuren herkend.

,,Ik meen Stefanie Maas, Nicolle van Ginneken, Samantha Maas en Bert-Jan Thielen als de koningen te zien. Soms bestond een groepje uit vier koningen. Op de achtergrond met de donkere jas staan de moeder en het broertje van Bert-Jan Thielen.''

Vanaf de jaren zeventig lopen leerlingen van De Hoeksteen in januari zingend door de straten, op de foto is dat in de Hoofdstraat. Ze zamelen niet alleen versnaperingen in, maar ook geld voor het goede doel.

Zo kwam er enkele jaren geleden 750 euro in de hoed, waarmee de Hoekse pater Kees Trommelen in Zuid-Afrika een ziekenauto kon kopen. Ook de paterbroeders Frans en Martien Balemans en Jan Kavelaars deelden regelmatig mee.

Jaarlijks kiest een werkgroep een project uit. Uit het dorp kwamen 31 missionarissen voort. Inmiddels is hun aantal een stuk kleiner.