Wie belt er nog met zijn telefoon?
Dit Zijn WijDeze zomer nemen we u mee langs de verschillende generaties die samen Nederland vormen.
Delen per e-mail
Natuurlijk, een generatie is ook maar gewoon een groep mensen die rond dezelfde tijd is geboren. Maar mensen verwerven voor hun 25ste levensjaar voorkeuren en overtuigingen die lang beklijven en die je dus met je generatiegenoten deelt.
Zo gebruikt mijn moeder haar telefoon om te bellen. Maar als ik míjn kinderen bel, krijg ik een appje terug: ‘Huh? Pap? Is er iets ofzo?’ Zij gebruiken hun telefoon om te betalen, te fotograferen, te parkeren, te daten, de weg te vinden, muziek te luisteren, boeken te lezen, films te kijken, films te maken en natuurlijk als encyclopedie. Maar zelden om te bellen. Want duh, waarom zou je?
Zo snel kan gedrag veranderen. Niet per individu, maar per generatie. Generaties zijn groepen mensen, geboren in eenzelfde periode, die zich vaak met elkaar verbonden voelen omdat ze een geschiedenis delen en dezelfde gedragspatronen hebben. Oké, oké, bij generaties krijg je ook snel generalisaties. Maar toch: Mensen verwerven vooral voor hun 25ste levensjaar voorkeuren en overtuigingen die lang beklijven.
Deze zomer nemen onze journalisten en de daarmee samenwerkende regionale titels u mee langs de verschillende generaties die samen Nederland vormen. Welke gebeurtenissen waren belangrijk? Welke muziek? Hoe ingrijpend was de dienstplicht? En maakt het uit dat het briefje op tafel is vervangen door de gezinsapp?
We beginnen vandaag met de zogenoemde Generatie Z, de Nederlanders die zijn geboren tussen 1990 en 2000. En zo gaan we in zes weken terug naar de ‘Stille Generatie’, geboren tussen 1930 en 1945.
We zijn voor dit project geïnspireerd door de Belgische krant de Standaard, die vorig jaar iets vergelijkbaars deed. Zoals onze Vlaamse collega's zeiden: ,,U leert uzelf en uw vrienden, uw kinderen en uw ouders beter kennen.”
Mooi toch? En nu ga ik mijn moeder bellen. Of het nog gelukt is met het internetbankieren.
Hans Nijenhuis, hoofdredacteur
VANDAAG: Wij zijn millennials
Bekijk meer artikelen uit deze serie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kwart vluchtelingen leeft in totaal sociaal isolement
Van de bijna 100.000 vluchtelingen die zich tussen 1995 en 1999 in Nederland vestigden, blijkt ruim een kwart in een totaal sociaal isolement te leven. Een zorgwekkende zaak, vinden de onderzoekers van het rapport Een kwestie van tijd?, dat het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag presenteert. -
Patatgeneratie
Walkman of gettoblaster? Pac-Man of mijnenveger? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Patatgeneratie (geboren tussen 1970 en 1985) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Dit zijn wij
De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten. -
Verloren Generatie
Overal aan meebetaald, maar nergens recht op
De Verloren Generatie, journalist Peet Vogels hoorde de term onlangs langskomen toen het ging over hoge jeugdwerkloosheid door de recessie. ,,Hé, daar hoorde ik ook bij, in 1982'', dacht hij. -
Generatie Z
'Krijg toch lekker de backpacktyfus met z’n allen'
De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Verslaggever Pim Bijl behoort tot generatie Z en stoort zich de laatste tijd aan de backpackwoede van zijn vrienden.
-
Verloren Generatie
Oud-minister Winsemius: politici durven tegenwoordig geen risico te nemen
Als minister stond hij aan de wieg van het milieubewustzijn in de jaren 80. Pieter Winsemius over het decennium waarin milieu een collectieve zorg werd. ,,Ineens gingen de ogen open.'' -
Dit Zijn Wij
The Beatles of The Stones? Star Wars of Star Trek? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Verloren Generatie (geboren tussen 1955 en 1970) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Dit zijn wij
Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Wij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie.