Volledig scherm
Kinderen mogen in de wagens zitten om te ervaren van chauffeurs (niet) zien. foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Wat doet de politie? 'Boeven vangen'

OSSENDRECHT - Er klonken dinsdagbij basisschool de Meulenrakkers in Ossendrecht.Gelukkig was er niets ernstigs aan de hand. De school hield een verkeersveiligheidsdag waarbij de hulpdiensten met toeters en bellen aanwezig waren. De 340 leerlingen kregen uitleg over alles wat met veiligheid en verkeer te maken heeft.

Voor de school stonden een brandweerwagen, een ambulance, een politiewagen, een vrachtwagen, een bus en een tractor. De kinderen mochten in de voertuigen even achter het stuur zitten. Zo konden ze zien wat bij een vrachtwagen de dode hoek is.

Politie
Wijkagent Chris van Veen vroeg aan de kinderen of ze wisten wat de politie zoal deed. "Boeven vangen", klonk het in koor. Van Veen vertelde dat de politie meer doet dan dat. "We houden ook een oogje in het zeil of iedereen zich wel aan de verkeersregels houdt."

De kinderen vonden het ook interessant wat de wijkagent allemaal aan zijn riem had hangen. Hij toonde de pepperspray. "Dat prikt nog erger in je ogen dan shampoo", vertelde van Veen tegen de aandachtig luisterende kinderen. "En de wapenstok is er om iemand billenkoek te geven."

De kinderen wilde ook graag het pistool zien maar die hield Van Veen veilig in zijn holster.

Brandweer
De brandweermannen gaven uitleg over hun werk en de ambulancebroeders lieten de kinderen een kijkje nemen in hun voertuig.

Onderwijzer Leo van Dooren, die de verkeersdag had georganiseerd, was in zijn nopjes met de aanwezigheid van de hulpdiensten. "Dit maakt veel meer indruk op de kinderen dan wanneer je alleen maar een verhaal vertelt."

De Meulenrakkers was in 2013 de eerste basisschool in de gemeente Woensdrecht die het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL) kreeg van de provincie. "We willen met deze dag aantonen dat we dit BVL nog steeds hoog in het vaandel hebben."