Volledig scherm
Heemkundekring Op ’t Goede Spoor

Waspikse Heemkundekring grijpt net naast Knippenbergprijs.

WASPIK - Zaterdag 12 november viel de beslissing wie dit jaar de Knippenbergprijs 2016 in de wacht zou slepen. In het gemeentehuis van Baarle-Hertog maakte juryvoorzitter Theo Cuijpers de uitslag bekend. De Waspikse heemkundekring Op ’t Goede Spoor was een van de drie genomineerden maar behaalde net niet de hoofdprijs; die ging naar Wim de Bakker van de heemkundekring De Kleine Meijerij uit Goirle e.o

De jury besliste dat hij dit jaar het meest beantwoordde aan het thema ‘Bewoners op de kaart’. Bakker was een van de eerste heemkundigen die zich bezighield met het digitaliseren van kadasterkaarten, nog voor de computer zijn intrede had gedaan. Later ontwikkelde hij hiervoor softwaretools en bouwde hij een speciale website waarop de geschiedenis en de ontwikkeling van de grondgebieden te zien zijn voor een kleine 50 woonhuizen in Oisterwijk.

Op ’t Goede Spoor deed mee met haar project ‘Thuis in Waspik’. Daarbij is de (bewonings-)geschiedenis van bijna 700 huizen en andere gebouwen in Waspik uitvoerig onderzocht en beschreven. Het resultaat was een omvangrijk boek en informatie per huisnummer gerangschikt op de website van de vereniging. De presentatie die Jos Smits, een van de leden van de werkgroep van het project, hield werd zeer goed ontvangen. Uit handen van de directeur van Erfgoed Brabant, Patric Timmermans ontving Hellen Zijlmans, de initiatiefneemster 29 jaar geleden, een mooie oorkonde en een bedrag van € 500,- voor de vereniging.