Gewapend met zonnebloemen, borden, vlaggen en een spandoek, trekt de vredesmars door Breda.
Volledig scherm
Gewapend met zonnebloemen, borden, vlaggen en een spandoek, trekt de vredesmars door Breda. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Vredesmars Breda zorgt voor verbroedering tussen asielzoekers en Nederlanders

BREDA - Jan Hopman moet wel een tevreden mens zijn. De kersverse winnaar van de Bredase Vredesprijs liep zaterdag voorop bij de Vredesmars, die begon bij het asielzoekerscentrum aan de Nassausingel en eindigde bij het Mondiaal Centrum in de Roland Holststraat.

Eerder al had Hopman gezegd dat hij hoopte op 150 deelnemers, maar het waren er meer, véél meer. Naast zo’n honderd Nederlanders liepen er minstens zoveel asielzoekers mee. Voor aanvang van de mars deelden zij zonnebloemen uit, als dank voor de solidariteit van de Bredanaars.

Met teksten in het Nederlands, Arabisch en Farsi was het voor iedereen duidelijk waar het om ging: ‘Vrede verbindt’ en dat bleek vooral tijdens de gesprekken die tijdens de mars werden gevoerd. In gebrekkig Nederlands en Engels vertelden Syriërs en Eritreërs over hun vlucht uit het thuisland, de achtergelaten familie en hun toekomstverwachtingen.

Alar Alsadi (26) bereikte Nederland in juni van dit jaar, samen met zijn 16-jarige broer. Hij is getraumatiseerd en ziet geen enkel lichtpuntje meer. “Mijn familie wordt in Damascus mishandeld, ik kan niet slapen en niet eten”, zegt hij wanhopig.

Lees verder in BN DeStem van maandag 28 september.