Volledig scherm
foto ANP

Volop studies rond het spoor in Gilze en Rijen

GILZE EN RIJEN - Een reeks onderzoeken rondom het spoor in Rijen gaat 515.000 euro kosten. De commissie Ruimte praat hier donderdagavond over. De gemeente zet er vaart in om de plannen snel te kunnen uitvoeren. Het college voorziet een groei naar 30.000 inwoners en een aantrekkelijker vestigingsklimaat.

Nu in het voorjaar instemming is gekomen dat het derde spoor, ook wel wachtspoor bij station Rijen kan verdwijnen zijn de plannen die in 2014 zijn vastgesteld in een stroomversnelling beland. Vandaar de onderzoeken.

Zoals een studie naar de weg tussen Rijen en Oosterhout. Die zal drukker worden nu de provinciale weg N282 tussen Tilburg en Breda wordt verbreed. De provincie gaat onderzoeken wat nodig is en vindt een tunnel onder het spoor bij Vijf Eiken noodzaak. De gemeente draagt 50.000 euro bij. Dat is de helft. De provincie gaat uit van uitvoering in 2018 of 2019.

Moderniseren
Prorail gaat op verzoek van de gemeente uitzoeken hoe het station kan worden gemoderniseerd. Een langzaamverkeertunnel naar het zuiden, breder perron, parkeerruimte. Kosten studie 25.000 euro. De spoorwegovergang Stationsstraat naar de Julianastraat moet worden verbeterd. Dat kan met het verdwijnen van het wachtspoor. Het college zet drie ton opzij. Dat is een kwart van de kosten. De provincie betaalt ook een kwart. Het Rijk moet nog instemmen met een bijdrage van zes ton.

Een vervolgonderzoek in 2017 naar te nemen maatregelen tegen trillingen kost 35.000 euro. De organisatie en ondersteuning door ambtenaren wordt op 100.000 euro geschat. Ook wordt onderzoek gedaan naar geluidsschermen.

De gemeente betaalt de vijf ton uit een potje waar al drie jaar twee ton in is gestopt.