Volledig scherm

Vluchtelingenwerk: 'Vluchtelingen in De Koepel Breda is onaanvaardbaar'

BREDA - De leegstaande Koepelgevangenis in Breda is absoluut ongeschikt als opvangplek voor vluchtelingen. Dat zegt Vluchtelingenwerk Nederland in een reactie op het plan van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om de voormalige gevangenis weer in gebruik te nemen.

Het COA heeft bij de gemeente Breda een verzoek ingediend voor de opvang van 390 asielzoekers. De instantie heeft veel nieuwe opvangplekken nodig omdat er de laatste weken veel meer Eritrese en Syrische vluchtelingen naar Nederland komen. Daarvoor zijn inmiddels al op twee plekken oude gevangenissen omgebouwd tot opvangplek. Daar werden tralies verwijderd en cellen uitgerust met andere deuren.

Ongeschikt
"Maar in De Koepel kun je de gevangenis niet uit het gebouw halen. Het is totaal ongeschikt en die locatie is onaanvaardbaar. Daar kun je geen mensen opsluiten die net uit Eritrea zijn gevlucht en daar misschien ook wel gevangen hebben gezeten.", aldus een woordvoerster.

Niet de voorkeur
Het is nog onduidelijk of het COA alleen de bijgebouwen van het complex wil gebruiken of ook daadwerkelijk het Koepelgebouw zelf. "Als het gaat om de bijgebouwen, zijn we daar ook niet gelukkig mee, maar dan kunnen we ons daar nog iets bij voorstellen, aldus de woordvoerster. Dat geldt ook voor de andere voormalige gevangenissen die tot nu toe zijn gebruikt. "Het heeft niet onze voorkeur als opvangplek, maar we begrijpen dat er nu snel naar extra opvang gezocht moet worden."

Lees meer over De Koepel in het dossier.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement