Volledig scherm
Een visser, ter illustratie. © Hollandse Hoogte

Vissers woest: Partij voor de Dieren wil hobby verbieden

AMSTERDAM - Hengelaars zijn woest dat de Partij voor de Dieren hun hobby wil afpakken. In Amsterdam heeft de fractie een voorstel ingediend om sportvisserij in de gemeentelijke wateren te verbieden.

"Wij vinden het onaanvaardbaar dat dieren met haken worden verwond voor het vermaak van mensen", zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren. "Vissen ervaren pijn en stress. Daarbij verstoort visserij ecosystemen." De partij wil dat de gemeente stopt met het verpachten van water aan hengelsportverenigingen. Ook moet er een lokaal verbod komen op viswedstrijden.

Emoties
Die plannen roepen veel emoties op. Ook ver buiten Amsterdam maken hengelaars zich boos, zegt Robert Weijman van Sportvisserij Nederland. "Twee miljoen Nederlanders genieten regelmatig met een hengel langs de waterkant van de natuur." Vissen lijden daar volgens de vereniging niet onder. "Vissen worden netjes teruggezet. Dat blijkt ook wel, want het gaat hartstikke goed met de visstand, zelfs in de Amsterdamse grachten. Maar ook in het IJ, de Bosbaan en bijvoorbeeld het Noordzeekanaal zit volop baars, snoek en brasem. Minstens 20.000 Amsterdammers hebben een vispas. Daarnaast komen er veel vissers van buiten de stad."

Eerder pleitte de Partij voor de Dieren in onder meer Utrecht, Haarlem en een aantal kleinere gemeenten al voor een hengelverbod, dat overigens nog nergens is ingesteld. Maar nu het over de hoofdstad gaat, gaat de sportvisserijbond er extra hard tegenin. Weijman: "Dit mag geen precedent scheppen voor de rest van Nederland."