Volledig scherm
Controle bij camping fort Oranje. © Tom van der Put / MaRicMedia

Verwaarloosde recreatieparken op de korrel bij taskforce

RIJSBERGEN - De 'taskforce' Brabant Zeeland, die is opgericht voor de bestrijding van drugscriminaliteit in het zuiden, wil zich de komende jaren gaan richten op verwaarloosde recreatieparken. Volgens voorzitter en burgemeester van Tilburg Peter Noordanus zijn steeds meer verouderde vakantieparken door falend toezicht criminele schuilplaatsen geworden. Fort Oranje in Rijsbergen is een van de Brabantse vakantieparken die nu al regelmatig overhoop ligt met de politie en gemeente.

Verpauperde vakantieparken zijn kwetsbaar door de komst van steeds meer luxere recreatieparken. Ondernemers accepteren daarom permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten. In een neerwaartse spiraal worden het broeinesten van criminaliteit, concludeert de taskforce. Burgemeesters moeten steun krijgen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Imagoschade
De wet moet worden uitgebreid om in de ergste gevallen een park te kunnen sluiten. ,,De sluiting van bewust verwaarloosde vakantieparken kan jarenlange verloedering en slepende procedures voorkomen'', schrijft Noordanus. Regiomanager Willem Kraanen van de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) is het eens met de taskforce dat de vitaliteit van de vakantieparken geïnventariseerd moet worden. Recron is bezorgd over imagoschade die wordt veroorzaakt door een klein aantal parken.

Gestuurd
Fort Oranje telt ruim zevenhonderd kampeerplaatsen, vooral voor stacaravans en komt regelmatig in het nieuws door slechte woonomstandigheden en criminaliteit. Eigenaar Jan Engel zegt dat criminelen bewust naar zijn camping worden gestuurd. ,,De gemeente heeft de situatie bewust laten escaleren.''