Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Veel mis bij indoor speelparadijzen, maar West-Brabant nog amper onderzocht

WEST-BRABANT - Bij veel overdekte speellocaties kunnen kinderen niet zonder meer veilig spelen, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In 90 procent van de onderzochte speelparadijzen in Nederland troffen de inspecteurs afgelopen jaar gebreken aan. In West-Brabant werd nog maar één speelparadijs onderzocht, in Gilze, maar daar was alles in orde.

De NVWA verscherpte het toezicht op de indoor speellocaties na een dodelijke val van een vierjarig jongetje bij een speelparadijs in Grootebroek in januari vorig jaar. In 2016 inspecteerde de NVWA de speeltoestellen van 37 overdekte speellocaties.

In West-Brabant werd alleen de Vossenberg in Gilze geïnspecteerd. In maart 2016 kwam die inspectie tot de conclusie dat het speelparadijs aan alle wettelijke eisen voldoet. Binnenspeeltuin Joepie in Breda, Jeugdland in Etten-Leur, Balleland in Roosendaal, Pukkemuk in Dongen, De Belhamel in Lage Zwaluwe, Kids Wonderland in Molenschot, Monkey Town in Breda en Halsteren, Bizzy in Rijsbergen en Den Scherpenberg in Schijf moeten nog worden onderzocht.

Wat zijn uw ervaringen met deze indoor speelparadijzen? Laat het ons weten via de mail.

Onveilige speellocaties
Op tien locaties buiten West-Brabant zijn speeltoestellen buiten gebruik gesteld en boetes opgelegd omdat mankementen bij een hercontrole niet verholpen bleken te zijn. De inspectiedienst is geschrokken van de resultaten, zegt Marijn Colijn, programmacoördinator productveiligheid van de NVWA. ,,Ons doel was om in 2016 zeventig locaties te controleren. Daar zijn we bij lange na niet aan toegekomen omdat bij de bezochte speelhallen zoveel mis bleek.''

De NVWA heeft het toezicht op indoor speelparadijzen aangescherpt na een aantal ernstige incidenten. Na het noodlottige ongeval met het jongetje uit Grootebroek bleek dat het toestel geen veiligheidskeuring had en verkeerd stond opgesteld. Het jongetje viel van vier meter hoogte met zijn hoofd op het beton.

Niet zonder risico
Bij kinderen zijn de overdekte speeltuinen met trampolines, ballenbakken en met elkaar verbonden klim- en klautertoestellen razend populair. De uitdagende speeltoestellen, waar grote groepen kinderen tegelijk gebruik van maken, brengen echter ook risico's met zich mee, waarschuwt de NVWA. ,,Niet voor niets vereist de wet dat dergelijke speeltoestellen een veiligheidskeuring ondergaan.

In driekwart van de bezochte locaties troffen we speeltoestellen zonder veiligheidscertificaat.'' In ruim de helft van de locaties constateerden de inspecteurs bovendien technische mankementen. Die zijn volgens Colijn vaak het gevolg van gebrekkig onderhoud. ,,Denk aan gescheurde vangnetten waardoor de mazen te groot worden, zodat kinderen er doorheen kunnen schieten of er met hun hoofd achter blijven hangen.''

Blijven opletten
De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met de inspectieresultaten per speellocatie. Omdat nog lang niet alle indoor speeltuinen zijn onderzocht, roept de overheidsinstantie ouders op hun ogen open te houden. ,,Als ze gebreken signaleren, kunnen ze die bij ons melden. Dat helpt ons bepalen welke speellocaties prioriteit krijgen bij onze vervolginspecties.''

Monkey Town en Ballorig, de grootste speelparadijsketens, laten beide weten er 'alles' aan te doen de veiligheid te waarborgen. Zo hebben ze monteurs in dienst die de vestigingen controleren en gebreken verhelpen.