Volledig scherm
© ANP

Varkensgriep is meisje (9) uit Bakel bijna fataal

Een meisje van 9 jaar uit Bakel is bijna gestorven aan een infectie veroorzaakt door een varkensvirus. Het meisje heeft het toch overleefd en is weer helemaal gezond, bevestigt haar vader. ,,Daar zijn we blij mee". Verder wil hij geen commentaar geven.

Het is de derde keer dat het varkensvirus H1N1 in Nederland mensen ziek heeft gemaakt. Eerder gebeurde dat in 1986 en 1993.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) heeft het ziektegeval wel op zijn website gemeld - dat is het ook wettelijk verplicht - maar het instituut heeft het bericht niet actief in de publiciteit gebracht.

De GGD Brabant Zuidoost, die uit voorzorg tien dagen lang iedereen heeft gevolgd die in direct contact met het meisje stond, deed dat evenmin. Uit het GGD-onderzoek is gebleken dat er geen andere mensen met het virus besmet zijn geraakt.

Privacy
Arts Danielle van Oudheusden van het team Infectieziekten van de GGD zegt dat er geen waarschuwing is uitgedaan omdat er geen andere zieken werden gevonden. ,,We schenden alleen om zwaarwegende redenen de privacy van een patiënt", legt Van Oudheusden uit. ,,Als we hadden gezien dat iedereen in de omgeving ziek werd en er was sprake van een groot risico voor de volksgezondheid, dan is het een ander verhaal. Dan hadden we bij wijze van spreken zelfs CNN ingeschakeld."

Het Bakelse meisje werd begin november met ernstige griepverschijnselen opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Omdat het erg slecht met haar ging, werd ze overgebracht naar het academisch ziekenhuis van Maastricht. Daar werd ze op de intensive care opgenomen. Het bleek te gaan om het varkensvirus H1N1. Het meisje was recent in een varkensstal geweest.

H1N1 komt bij varkens in Nederland al tientallen jaren voor. Het veroorzaakt bij de dieren milde griepklachten, meldt het gezondheidsinstituut.

Uitbraak
De bekende Nederlandse viroloog Ab Osterhaus zegt desgevraagd dat hij van dit geval heeft gehoord, maar hij verwijst voor details naar het RIVM. Osterhaus doet wereldwijd onderzoek naar influenza en is gespecialiseerd in dierlijke virussen die kunnen overspringen op mensen, de zogenaamde zoönosen.

Hij heeft eerder tegen deze krant gezegd dat in Zuidoost-Brabant een uitbraak van een zoönose-griep goed mogelijk is vanwege de aanwezigheid van grote aantallen varkens en kippen in een dichtbevolkt gebied.