Volledig scherm
© HH

Vandaag: Schip rijk echtpaar ingezet bij reddingsoperaties EU

MALTA -  De Phoenix, het reddingsschip van het Italiaans-Amerikaanse echtpaar Chris en Regina Catrambone, heeft het afgelopen weekend 97 vluchtelingen van de Middellandse Zee gered. Het schip neemt deel aan de nieuwe reddingsoperaties in EU-verband: 'Frontex Plus'.

 

De in het weekend opgeviste migranten, 93 mannen en 4 vrouwen, waren vanuit Libië onderweg naar Italië. Ze waren allemaal afkomstig uit Noord- en West-Afrika en bevonden zich al zo'n twaalf uur dobberend op zee. Ze werden gered tijdens de 3de missie van 'Frontex plus', de nieuwe EU-reddingsoperatie die sinds enkele weken de Italiaanse zoekactie 'Mare Nostrum' vervangt.

De EU liet weten heel graag gebruik te maken van de hulp van de Catrambones. Sinds augustus hebben zij al meer dan 2.300 vluchtelingen van zee gehaald en aan land gebracht of overgedragen aan de Italiaanse marine.

Drones
De reddingsboot is uitgerust met 2 hypermoderne drones om vluchtelingen op te sporen. Militaire exemplaren, ter waarde van 8 miljoen euro, die nu voor het eerst door burgers worden gebruikt. De drones hebben een capaciteit om urenlang boven zee te vliegen en beschikken over een infraroodcamera, om ook 's nachts vluchtelingen te kunnen opsporen.

Naast de drones is de boot uitgerust met een medisch team. "We pikken regelmatig zwangere vrouwen op van zee", vertelt broeder Alan Mac Lean aan France 2. "Daarom hebben we zelfs een kraamkamer."

Na de bootramp bij Lampedusa in oktober 2013, waarbij 366 bootvluchtelingen verdronken, bekritiseerde paus Franciscus de 'wereldwijde onverschilligheid' tegenover het drama dat zich afspeelde op de Middellandse Zee.

Winterjas
Chris en Regina Catrambone trokken zich de kritiek aan. Ze besloten daad bij het woord te voegen en zelf vluchtelingen uit zee op te pikken. "De paus en VN-baas Ban Ki-Moon hebben het publiek opgeroepen actie te ondernemen. We beseften dat nog meer toen we tijdens een pleziervaart een winterjas zagen drijven, waarschijnlijk van een verdronken migrant", zegt het stel.

De Catrambones maakten fortuin met een verzekerings- en noodhulpbedrijf. Zelf zeggen ze 'welgesteld, maar geen miljonairs te zijn'. De missie kost zo'n 400.000 euro per maand, meldt een woordvoerder. Geld van de Catrambones, aangevuld met andere particuliere fondsen. De missie van de Phoenix is 1 van de weinige particuliere initiatieven op de Middellandse Zee.

150.000 vluchtelingen
De Italiaanse marine meldde dit weekend dat de zoekactie Mare Nostrum in een jaar tijd 150.000 vluchtelingen heeft gered. Maar humanitaire organisaties schatten dat er in 2014 ook zeker 3.000 vluchtelingen zijn verdronken. Aan de Libische kust wachten nog tienduizenden migranten op hun overtocht.

Maar of de missie van de Catrambones klein is of niet: "Als je in het gezicht kijkt van een kind van 7 dat nu veilig op onze boot staat. Daar staat geen prijs op", zei Regina deze maand tegen CNN.

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.