Volledig scherm

Vandaag: Keurmerkwijzer stelt betrouwbaarheid Beter Leven naar beneden bij

DEN HAAG - De betrouwbaarheid van het Beter Leven-vleeskeurmerk van de Dierenbescherming is vrijdag in de Keurmerkenwijzer verlaagd van 4 naar 3 sterren. "De Dierenbescherming is niet transparant naar consumenten. "

De Dierenbescherming zwakt de criteria van haar eigen Beter Leven-keurmerk regelmatig af. Veehouders kunnen er dan eerder aan voldoen en vlees met Beter Leven-sterren aan de supermarkten leven. Dat bleek vrijdagochtend uit onderzoek van deze krant.

De Dierenbescherming noemt dat 'geen concessies, maar realisme': "Dit past in onze strategie om stapsgewijs en per situatie aangepast verbeteringen te realiseren. Boeren moeten soms enorme investeringen doen om dieren een beter leven te geven. Daarom gunnen we ze in bepaalde gevallen tijd om aan aanvullende eisen te voldoen zodat ze in staat zijn direct geld terug te verdienen."

Misleid
Vleesconsumenten worden door die werkwijze echter misleid, stelt de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal. "Op de website van Beter Leven zijn de criteria voor 1, 2 en 3 sterren per dier inzichtelijk gemaakt voor de consument. Hij gaat er dus vanuit dat deze criteria gelden voor bedrijven die onder het keurmerk vallen. Er staat niet bij dat zij pas over 5 jaar aan de eisen hoeven te voldoen", zegt woordvoerder Ingrid Aaldijk.

Stapjes
De organisatie heeft daarom de betrouwbaarheid van het Beter Leven-keurmerk op www.keurmerkenwijzer.nl verlaagd van een 4 (uit 5) naar een 3. "Wij snappen dat de Dierenbescherming de markt in beweging wil krijgen om diervriendelijker te produceren. Maar Beter Leven is al een instapmodel dat met kleine stapjes werkt. Een producent kan eerst 1 ster verwerven en dan doorgroeien naar 2 sterren of 3, wat gelijk staat aan biologisch", zegt Aaldijk.

Dat de Dierenbescherming producenten met een keurmerk regelmatig 5 jaar de tijd geeft om aan de eisen voor dat keurmerk te voldoen, noemt zij 'bizar lang'. "Dat is niet eerlijk tegenover de boeren die al wel hebben geïnvesteerd om dieren een beter leven te geven volgens het keurmerk."

Frustratie
Het frustreert Nederlandse vleesveehouders dat hun dieren niet in aanmerking komen voor Beter Leven- sterren, terwijl ze wel aan alle eisen voldoen, zegt Léon Moonen uit Nederweert van de LTO-vakgroep vleesveehouderij. "Wij krijgen geen voet tussen de deur bij de Dierenbescherming. Ondertussen rekt die zijn eigen criteria op om bedrijven die vlees uit Ierland en runderen uit Frankrijk halen, wel te kunnen certificeren."

Transport
Zo heeft 1 van de grootste vleesveemesters, Henk Broeders uit Berkel-Enschot, wel 2 sterren gekregen. Hij haalt zijn dieren, met een tussenstop, uit Zuid-Frankrijk. Zo'n 4.000 per jaar, maar om supermarkt Plus te kunnen beleveren, worden dat er 10.000. "Zoveel zijn er in Nederland niet te krijgen", verklaart hij. De Dierenbescherming heeft de criteria voor 2 sterrenrunderen speciaal voor hem afgezwakt. De maximale transportduur ging van 8 naar 10 uur.

In Nederland is te weinig vlees beschikbaar van koeien die een beter leven hebben gehad, verklaren de supermarkten en de Dierenbescherming. Melkkoeien zijn er in Nederland genoeg, maar oude melkkoeien die naar de slacht gaan, verdienen geen ster van de Dierenbescherming. "De vleesveesector is te klein en gefragmenteerd om zaken mee te doen, verklaart Albert Heijn. "De bedrijven bieden onvoldoende volume om het vlees in al onze winkels beschikbaar te hebben."

Wat ook meespeelt, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming, is dat kleine boerderijen en slagerijen lastiger te controleren zijn. "Om op een efficiënte manier te garanderen dat hun vlees aan de eisen voldoet, doen supers zaken met grote leveranciers."

Niet zo nauw
De Dierenbescherming heeft naast de transporttijd ook andere eisen voor het keurmerk verzwakt. Het Ierse Greenfields-rundvlees, dat afgelopen jaren met 1 ster bij Albert Heijn in de schappen lag, blijkt nooit aan de eisen voor dat keurmerk te hebben voldaan. De stieren werden onverdoofd gecastreerd, hadden te kleine stallen en geen strobed of rubbervloer om op te liggen. Albert Heijn en de Dierenbescherming waren daarvan op de hoogte.

"Met de producenten in Ierland hadden we begin 2009 afgesproken dat ze binnen een paar jaar aan alle eisen van ons keurmerk zouden voldoen", zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. "Helaas bleek dat vorig jaar nog niet gebeurd." In oktober is het Beter Leven-keurmerk daarom van de verpakkingen Iers rundvlees gehaald.

Verleden
De Dierenbescherming erkent dat in het verleden meer vlees sterren heeft gekregen, terwijl het niet voldeed aan de criteria voor haar keurmerk. "Pluimveehouders hebben destijds 5 jaar tijd gekregen om een overdekte uitloop voor hun kippen te bouwen", zegt Dorland. "Zij hebben hun beloftes wel waargemaakt." De eisen aan het Beter Leven-keurmerk zijn volgens hem 'niet in beton gegoten'. "De sterren zijn een instrument om de vee-industrie stap voor stap diervriendelijker te maken."

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement