Volledig scherm
© Privéfoto

Vandaag doorbraak in moordzaak Nikki Lawalata?

Er was bloed in de auto en het appartement en een vingerafdruk op een wapen. Omdat de hoofdrolspelers naar elkaar wijzen, krijgt het OM niemand veroordeeld voor de moord op de Amsterdamse Nikki Lawalata. Eén van de advocaten probeert maandag een verdachte aan de praat krijgen.

Volledig scherm
De herdenking voor Niki Lawalata bij haar eigen restaurant, in september 2013. © Marc Driessen

Een vrolijke meid die midden in het leven stond. Zo typeren familie en kennissen de Nederlands-Molukse Nikki Lawalata (27). Een mooie vrouw die het voor de wind ging. Haar Italiaanse restaurant Il Sogno, dat ze met een zakenpartner in Amsterdam runde, liep goed. In haar crèmekleurige Fiat 500 straalde ze succes uit.

Niemand had kunnen voorspellen dat de jonge vrouw in september 2013 dood zou worden aangetroffen langs een fietspad, buiten Lelystad. Ze blijkt met stevig geweld om het leven te zijn gekomen.

De verdenking gaat al snel uit naar een vriendje van Lawalata. De nacht voor haar verdwijning sliep Nikki bij Hani K. in Almere. Hij wordt opgepakt, maar zegt er niets mee te maken te hebben.

Ex-vriendin
Dan komt ook een ex-vriendin van Hani K. in beeld. Deze Sylvana W. blijkt de voorgaande weken 28 keer anoniem naar Nikki te hebben gebeld. Ook hebben buren gezien hoe ze door de schutting gluurde toen Hani en Nikki samen in de achtertuin waren.

Zowel Hani K. als Sylvana W. worden hoofdverdachte. Sporen zijn er in overvloed. Zo wordt bloed van Nikki in het appartement van Hani gevonden. De recherche treft dna van Sylvana W. op het lichaam van Nikki aan en vindt een kopie van Nikki's paspoort in Sylvana's computer. Op het vermoedelijke moordwapen, een karaf, staat een vingerafdruk van Sylvana W..

Een makkelijk klusje voor het OM, zou je denken. Maar doordat de verdachten naar elkaar wijzen, staat het 2 jaar later nog steeds met lege handen. Sylvana W. bekent dat ze heeft meegeholpen om het lichaam van Nikki weg te werken, maar zegt dat Nikki al dood was toen ze zaterdagochtend Hani's huis binnenstapte.

Quote

De nabestaan­den hopen dat de waarheid boven water komt

Richard Korver, advocaat

Alibi
Hani K. zegt juist een alibi te hebben. Ten tijde van de moord, op zaterdagochtend, was hij op weg naar zijn werk. Maar over het exacte tijdstip van overlijden bestaat onenigheid. ,,Een nieuw onderzoek zegt dat Nikki al in de nacht ervoor kan zijn overleden. Toen was ze juist met Hani K. in het appartement," zegt de advocaat van Sylvana W., Geert-Iem Roos.

Na het alibi van Hani K. seponeert het OM de zaak tegen hem. Eenmaal verdachte af, post K. stukken uit het strafdossier op Facebook. Hij noemt Sylvana W. de duivel en spreekt over het OM als haar handlanger. De familie van Nikki Lawalata vindt het erger dat hij niets wil verklaren in de strafzaak. Hoewel hij geen verdachte meer is, beroept K. zich op zijn zwijgrecht.

,,De nabestaanden hopen dat de waarheid boven water komt, maar veel vertrouwen hebben ze daar niet in," zegt hun advocaat Richard Korver. ,,Ze vinden het vreemd dat Hani K., ondanks dat hij geen verdachte meer is, niet wil getuigen. Dat sterkt hun vermoeden dat hij iets te verbergen heeft."

Dat denkt ook advocaat Geert-Iem Roos. Hij onderneemt een opmerkelijke stap om uit de patstelling te komen. Maandag kondigde hij aan een artikel 12-procedure te voeren. Daarmee wil hij afdwingen dat het OM Hani K. alsnog vervolgd wordt. ,,Ik wil niet alleen dat mijn cliënt wordt vrijgesproken van moord, maar ook dat de waarheid boven water komt. Daarvoor zal Hani K. moeten gaan praten."

De zaak tegen Sylvana W. wordt maandag en dinsdag inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Lelystad.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement