Volledig scherm
Een foto uit de beeldbank van Het Markiezenhof roept bij Jan van Vliet dierbare herinneringen op aan de winkel van zijn vader.

Van Bergse Bodem - Herinnering aan Van Vliet

Hij verzamelt. Over zijn familie, over de bedrijven. Multomappen vol materiaal heeft hij. Foto's, teksten. Trots laat hij een foto zien die hij uit de beeldbank van Het Markiezenhof heeft opgeduikeld. Een man bij de dikke boom in de Wouwsestraat. Die boom is nog niet zo dik op dat moment. Op de achtergrond pand Blauwehandstraat 2. Met op de zijkant een opvallende muurschildering. Reclame voor de firma Van Vliet. "Dat was de zaak van mijn vader", zegt Jan van Vliet, 78.

Die man op de foto is een onbekende. Die is niet van belang. De schildering wel. In feite markeert die het begin van de Van Vliets in de stad. Wie kent niet de elektrozaak op de Bosstraat, Van Vliet installatie, Karwei. "Mijn vader kwam eind jaren twintig naar Bergen op Zoom. Begon een zaak in de Zuivelstraat, en verhuisde later naar de Blauwehandstraat. Hij deed voornamelijk in wasmachines, in kuipwerk, maakte spekkuipen, waskuipen, maar ook sierkuipwerk." Het pand aan de Blauwehandstraat huurde hij. "Vroeger was het een pand met een grote tuin erachter." Vader Van Vliet pakte alles aan om maar geld te verdienen. Maakte kano's, zonweringen, stond op de Putse kermis.

"Zuinig leven en sparen was het motto." Het vervolg was de winkel aan de Bosstraat waar vijf zonen het werk van vader voortzetten. Jan stapte er uit, lang geleden al. Begon bouwmarkt Karwei in 1977. Zoon Erik nam het van hem over. Maar die muurschildering. Jan kan er nog altijd graag naar kijken. Tot eind jaren dertig zat vader Van Vliet in dat pand, later kwamen er de motorzaak van Willem Appels, de supermarkt van Jac Hermans, tegenwoordig zit het Kruitvat er. Maar het pand van nu lijkt in niks meer op dat van toen. Bergen op Zoom probeert oude muurschilderingen weer tot leven te brengen. Zoals aan de Parallelweg met Miss Blanche is gebeurd. En in de Kortemeestraat op het pand van Gimbrère gaat gebeuren. Met de schildering op Blauwehandstraat 2 zal dat lastig gaan. Het pand is op dit moment zo anders, dat het terugbrengen van de muurschildering een onmogelijk iets lijkt.

In de rubriek Van Bergse Bodem belichten we elke dinsdag interessante zaken uit de historie van Bergen op Zoom. Dat varieert van kleine archeologische vondsten tot bijzondere plekken in het landschap die verwijzen naar het verleden van de stad. Tips of ideeën: 0164 212 650 of redactie.bergen@bndestem.nl

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement