Volledig scherm
Gemeentekwekerij Ruytershove staat er nog altijd op het bordje, maar de kwekerij is eind 2009 al gesloten. foto Jan van de Kasteele

Van Bergse Bodem - Een vergeten landgoed

De Ruytershoveweg kennen we allemaal, de parallelweg van de A58, met zijn geallieerde begraafplaatsen en statige bomen. Een stuk minder bekend is landgoed Ruytershove.

Tom van Eekelen, ambtenaar monumenten van de gemeente Bergen op Zoom, bracht kort de geschiedenis van dit stukje van de stad bijeen. Hij deed dat naar aanleiding van het stopzetten van de gemeentekwekerij. Dat gebeurde al eind 2009, maar voor wie er nu rondwandelt of -fietst ziet het er haast uit alsof de gemeente gisteren is vertrokken. Zelfs het bordje gemeentekwekerij Ruytershove staat nog keurig op zijn plek, in de bocht van de Ruytershoveweg, net buiten de bebouwde kom.

Wie vervolgens wat verder het terrein opgaat, ziet dat er geen echte activiteit meer is. En wie zich nog verder waagt, bijvoorbeeld richting het terrein van de hondenvereniging Edeltrouw, waant zich al snel in de sfeer van het landgoed. Lanen doorsnijden dit onbekend stukje bosgebied. Mountainbikers doorkruisen het zo af en toe om uit te komen bij de stuw in de Zoom ter hoogte van de Zanderijen. Niemand die bevroedt dat dit een heel oud stukje Bergen op Zoom is.

Volgens Tom van Eekelen wordt al in de eerste helft van de zestiende eeuw melding gemaakt van het landgoed Ruytershove. In de jaren vijftig van de vorige eeuw staan er een villa, huizen, stal, koetshuis, tuinhuis. En er is dennenbos, bouwland, weiland. De gemeente koopt het en verhuurt het complex een tijd lang als meisjespensionaat en als vakantieverblijf voor Rotterdamse bejaarden.De gemeente had het gekocht met het idee er een recreatiecentrum van te maken. Maar dat loopt anders, want de recreatie gaat richting De Heide. Ruytershove wordt ingericht als gemeentelijke kwekerij, alle gebouwen worden gesloopt in 1968. Voorlopig houdt de gemeente het gebied aan als strategische reserve, liet wethouder Ton Linssen een tijd terug weten. Wat dat ook mag betekenen.

In de rubriek Van Bergse Bodem belichten we elke dinsdag interessante zaken uit de historie van Bergen op Zoom. Dat varieert van kleine archeologische vondsten tot bijzondere plekken in het landschap die verwijzen naar het verleden van de stad. Tips of ideeën: 0164 212 650 of redactie.bergen@bndestem.nl

Zie voor eerdere afleveringen van deze rubriek: bndestem.nl/vanbergsebodem