Volledig scherm
Oud-premier Dries van Agt. ANP

Van Agt en Hirsch Ballin stemmen tegen

DEN HAAG – Oud-premier Dries van Agt was en blijft tegen de samenwerking van zijn partij met de PVV. Hij zal dan ook zeker tegenstemmen op het CDA-congres in Arnhem. "Ik wil mijn tegenkaart in de lucht steken. Het is symbolisch, ik weet het, maar ik doe het."

Van Agt heeft nog maar nauwelijks gelezen in het regeer- en gedoogakkoord tussen VVD, CDA en PVV, maar om de afspraken gaat het hem niet. ,,Regeren met de PVV, zelfs in een gedoogconstructie, is verwerpelijk want het besmeurt en verminkt het CDA. Het is een verbintenis die zich onderscheidt door afkeer en minachting van de internationale rechtsorde. We krijgen een kabinet dat niet genoegzaam zal zorgen voor het behoud van de rechtsstaat.’’

Hirsch Ballin

Ook Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie in het huidige kabinet, blijft kritisch. Hij maakt zich zorgen over de toon van Wilders. "De manier waarop Wilders de toon zette, heeft de zorgen die ik al langer had bevestigd. De problemen beginnen op het moment dat het beleid zich speciaal richt tegen moslims en tegen niet-westerse allochtonen."

Het staat de minister tegen dat het anti-dicriminatie artikel 1 van de Grondwet expliciet aangehaald wordt in het regeerakkoord. "Artikel 1 van de Grondwet is klip en klaar is eigenlijk op zichzelf al verontrustend."

''Ik zal mijn partij zeker niet aanraden hiermee door te gaan. Dat zal ook mijn stemgedrag bepalen", zei Hirsch Ballin vrijdag na de ministerraad.

De meeste CDA-leden (73 procent) vinden deelname van hun partij aan een kabinet met de VVD, gedoogd door de PVV, echter wel een goed plan. Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EénVandaag onder zeshonderd CDA-leden. De meeste respondenten zijn voorstander omdat zij vinden dat er voldoende CDA-punten zijn binnengehaald en omdat het onverantwoord zou zijn om nog langer te wachten met een nieuwe regering. In hun ogen zijn er goede afspraken gemaakt over de rol van de PVV.

Een kwart (24 procent) van de deelnemende CDA-leden is tegen. Hun voornaamste bezwaren hebben te maken met de gedoogsteun van de PVV.