Volledig scherm
© Thinkstock

Universitair onderzoek: Kind ziet Zwarte Piet als clown

Jonge kinderen associëren Zwarte Piet eerder met clowns en fantasiefiguren dan met mensen met een donkere huidskleur. Ook zijn ze positief over de knecht van Sinterklaas. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden naar de vraag hoe kinderen van 5 tot 7 jaar Zwarte Piet zien. De resultaten van een steekproef onder 201 kinderen gingen volgens de onderzoeksleidster tegen het stereotype in.

De kinderen vinden Zwarte Piet aardig, slim en hardwerkend. Wel vond 83 procent van de kinderen Zwarte Piet een 'hulpje'. Slechts een kleine groep denkt dat Piet dom of lui is. Ze zijn zich volgens het onderzoek nauwelijks bewust van zijn kleur.

De onderzoekers keken ook naar de mening van de ouders. Als die willen dat Zwarte Piet verandert, zagen de kinderen Piet vaker als lui en dom. Van de ouders in het onderzoek vond 18 procent Zwarte Piet racistisch. 

Meer bewust 
,,Misschien hebben deze kinderen gesprekken van ouders opgevangen over dit onderwerp waardoor ze zich meer bewust zijn van de mogelijk negatieve kenmerken van Zwarte Piet'', zei onderzoeksleidster Judi Mesman, hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling, op de website van de universiteit.

De proefpersonen moesten onder meer kaartjes met eigenschappen (aardig, slim, hardwerkend, lui, dom) in bekers van figuren als Zwarte Piet, een clown, een zwart persoon en een blank persoon doen. Ook moesten ze Zwarte Piet en een clown indelen naar kleur.