Volledig scherm
LAATSTE KERKDIENST IN DE CORNELIUSKERK IN DEN HOUT - FOTOGRAAF: EDWIN WIEKENS - PIX4PROFS

Toekomst Houtse kerk in januari duidelijk

DEN HOUT - Bomvol zat het zaterdagochtend in de Sint Corneliuskerk in Den Hout. Veel parochianen waren naar de laatste dienst gekomen in de kerk, die vanaf nu op slot gaat. De Stichting Cornelius heeft vorige week woensdag nog een gesprek gehad met parochiebestuur en bisdom over de overname van de kerk.

De stichting wil in de kerk een multifuntioneel zakelijke accommodatie vestigen, met een gebedsruimte voor de bevolking van Den Hout. Afgelopen week vond overleg plaats tussen de Stichting Cornelius, het parochiebestuur van de Catharinaparochie en het bisdom van Breda. Bisschop Jan Liesen heeft daar laten weten dat hij positief staat tegenover de overnameplannen, 'met de absolute inzet om er samen snel uit te komen', zoals in een gezamenlijk persbericht staat. Deze stand van zaken werd gisteren tijdens de laatste dienst in de Corneliuskerk aan de bevolking van Den Hout meegedeeld.

Het zal nog minstens een maand duren voor er een definitieve beslissing valt. Op 9 januari 2017 gaan de partijen weer met elkaar om de tafel. De verwachting is dat de overdracht aan de Houtse gemeenschap daarna niet al te lang op zich laat wachten.

De Stichting Cornelius had de kerk aanvankelijk één dag na sluiting, vandaag dus, al willen overnemen, maar, zegt Cees Joosen van de stichting: ,,De hele procedure vergt meer tijd dan we aanvankelijk gedacht hadden. Dat heeft te maken met formele zaken, zoals de kerkwetgeving. De bisschop wil dat dit in ieder geval zorgvuldig wordt afgewerkt en dat kost gewoon meer tijd."

Joosen is positief gestemd: ,,Maandag 9 januari wordt bekeken welke stappen we al gezet hebben en welke we nog moeten nemen. Het is niet zo dat dat het begin is van weer een lange reeks onderhandelingsgesprekken. Na deze bijeenkomst wordt het besluit snel genomen, zo heeft de bisschop ons verzekerd."

De Houtse kerk is een van de drie kerken van de Catharinaparochie die dit jaar de deuren moet sluiten. De Mariakerk is dit jaar verkocht aan een Oosterhouts bedrijf en de Antoniuskerk heeft zijn laatste eredienst op oudejaarsdag. Beide kerken staan in Oosterhout.