Volledig scherm
ANP

Toegang UT tot historische data Twitter

ENSCHEDE - De Universiteit Twente (UT) krijgt toegang tot alle publieke en historische data van Twitter. Met deze gegevens gaan ze in Twente onderzoek doen naar voorlichtingscampagnes over kanker op Twitter. Wereldwijd zijn zes onderzoeksinstellingen geselecteerd die aan de slag gaan met deze data, waarvan de UT er een is. Twitter maakte de gelukkigen donderdag (lokale tijd) bekend.

Onderzoeker Tijs van den Broek van de Universiteit Twente en TNO is erg blij met het nieuws. ,,Twitter wordt erg vaak ingezet bij campagnes over vroegtijdige opsporing van kanker. Wij willen onderzoeken wat het verspreidingsproces is van deze campagnes'', legt hij uit. "Wat zijn de factoren die de verspreiding versnellen? Wat is het effect? Blijven mensen na afloop van een campagne erover praten?" Als voorbeeld haalt hij #Movember aan, de campagne waarbij mannen in november hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker.

Twitter kreeg, nadat ze eerder dit jaar bekend hadden gemaakt dat ze zouden beginnen met het project Twitter Data Grants, 1300 voorstellen binnen uit 60 landen. De gehonoreerde voorstellen zijn, naast dat van Twente, afkomstig van onderzoeksinstellingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan en Australië.