Volledig scherm

Thuiswerken levert hooguit extraatje op

Thuiswerk lijkt dé oplossing als je inkomen onvoldoende is. Volgens aanbiedingen op internet kun je binnen enkele maanden weer boven jan zijn. Maar er is meer vraag naar thuiswerk dan aanbod en veel ‘bijverdiensten’ kosten meer dan dat ze opleveren.

Brieven in enveloppen steken, ballpoints in elkaar schroeven of kaartjes met een touwtje aan een tasje knopen.Simpele arbeid. Maar wie aan huis gebonden is en toch wat wil bijverdienen, kan zo mooi tot wel 500 euro in de maand erbij sprokkelen.

Er zijn naar schatting 100.000 tot 150.000 thuiswerkers in Nederland, die naast productiewerk, ook administratieve klussen doen als invoeren van gegevens in databanken. De werkelijke omvang van deze sector is onbekend.

Risico

"Het valt eigenlijk buiten het zicht van de samenleving", concludeert juriste Klara Boonstra van de FNV. "Het is heel moeilijk er grip op te krijgen. Wij maken ons ook wel zorgen over deze vormen van arbeid. Er is geen enkele controle op het vlak van arbeidsomstandigheden. Dan bestaat er ook nog het risico van kinderarbeid. Niemand kan controleren of niet het hele gezin wordt ingeschakeld om een klus snel af te maken."

In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat thuiswerk zoekt aanmerkelijk gegroeid. Het is gemakkelijk in je eigen leven in te passen. Thuiswerk is daarom ideaal voor mensen die bijvoorbeeld door kleine kinderen aan huis zijn gebonden.

Jungle

Wie op zoek gaat naar een welkome bijverdienste, komt echter vrij snel terecht in een jungle van louche praktijken en thuiswerkcentrales die vooral op hun eigen gewin uit zijn. Het is een haast ongrijpbare wereld van gelikte websites met mooie aanbiedingen waarachter zich onbereikbare bedrijfjes verschuilen. Telefoonnummers ontbreken, e-mails worden niet beantwoord. Zelfs pogingen om via contactgegevens uit het handelsregister met thuiswerkaanbieders in contact te komen, lopen veelal op niets uit.

Op verschillende forums klinkt massaal geweeklaag van gedupeerden, die op zoek waren naar een eerlijke bijverdienste vanuit huis. Bij het Meldpunt Thuiswerk komen wekelijks dertig klachten binnen over malafide aanbieders. Er zijn soms schrijnende gevallen bij, van mensen die al twee jaar lang maandelijks abonnementsgeld betalen voor inzage in een vacaturebank zonder dat het ooit tot een opdracht leidde.

Tevoren

"Betaal nooit", adviseert F.H. Berendsen van het Meldpunt. "Maak ook nooit van tevoren ergens geld voor over. Ook niet als borg voor apparatuur of voor het gebruik van software. Bestel geen zogenoemde e-books, waarin staat hoe je snel geld kunt verdienen op internet. Het enige wat daarin staat, is dat je zelf zo'n e-book moet aanbieden aan anderen om rijk te worden. En geloof niet in gouden bergen. Als er een bijverdienste van 2.500 euro in de maand wordt voorgespiegeld, dan kan dat niet kloppen. Dat bestaat niet.''

De Fraudehelpdesk is bekend met de oplichtingspraktijken van verschillende thuiswerkaanbieders. "Wij willen dit probleem binnenkort onder de aandacht brengen. Wat ons zorgen baart, is de toenemende georganiseerdheid van deze vorm van criminaliteit", aldus Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk. "We zien dat meer en meer buitenlandse personen achter deze Nederlandse sites zitten. De valkuilen worden ook steeds geraffineerder. Er zijn zelfs vacatures van malafide aanbieders terechtgekomen op de site van het UWV."

Zwarte lijst

Op de site van het Meldpunt Thuiswerk, dat ook een keurmerk aan betrouwbare aanbieders verstrekt, staat een zwarte lijst van ondernemingen die er alleen op uit zijn mensen geld uit de zak te kloppen. Er staat ook een kort lijstje op de website: de witte lijst met de paar aanbieders in Nederland en België die wel te vertrouwen zijn. "Als het om productiewerk gaat, zijn de eerlijke thuiswerkaanbieders op de vingers van een hand te tellen", verzucht Ronald Doef van de in het Limburgse Opsel gevestigde thuiswerkbemiddelaar Produktiewerk.

"Het is echt om te huilen. Maar omgekeerd hebben wij ook last van onbetrouwbare thuiswerkers. Mensen melden zich enthousiast, schrikken dan toch van de hoeveelheid werk en haken dan zomaar weer af. Het is soms echt hard werken. Dat doe je niet even tijdens het achtuurjournaal."

Prima

Elly Hoogervorst uit Zevenhoven is al bijna een jaar thuiswerkster via Produktiewerk.nl . Het bevalt haar prima. "Ik heb jaren geleden een herseninfarct gehad. Daardoor kan ik niet in een gewone baan terecht. Dit werk is voor mij een ideale manier om in het gezin ook mijn steentje bij te dragen."

Elly Hoogervorst heeft geluk gehad. Een aantal jaren geleden leidde haar zoektocht naar thuiswerk tot niets. "Er is ook veel meer vraag naar thuiswerk dan aanbod", weet Ronald Doef. "Dat is ook nooit anders geweest. Het ligt er ook aan waar je woont. Afgelopen maand had ik veel werk in Zeeland. Als iemand zich toen als nieuwe thuiswerker had gemeld, was er gelijk een klus geweest",

Doef heeft de afgelopen jaren een duidelijke stijging gezien in de vraag naar thuiswerk. "Er is nu zeker 30 procent meer vraag dan tien jaar geleden. Wat veel opvallender is," aldus de thuiswerkaanbieder, "is dat het opleidingsniveau van de thuiswerker sterk gestegen is. Vroeger waren het veelal mensen die eigenlijk geen toegang hadden tot de arbeidsmarkt. Nu melden zich mensen met een mbo-achtergrond of zelfs een hbo-opleiding. En ik zie steeds vaker tweeverdieners, die ondanks dat dubbele inkomen blijkbaar toch niet kunnen rondkomen."

Volgens Doef is het aantal thuiswerkers de laatste tijd stabiel. Wel is er een redelijk groot verloop. "Veel mensen verkijken zich toch op het werk. Ze denken dat het allemaal gemakkelijker is. En als dat niet zo is, dan haken ze weer af."

Saai

Het werk van Elly Hoogervorst varieert van het insteken van brieven in enveloppen, tot het aanbrengen van een geluidsmodule in een wenskaart. "Ik vind die afwisseling wel leuk. Anders wordt het wel erg saai." Toch is het wel doorpakken. "Je bent er wel een hele dag mee bezig. En bij brieven is er ook nog eens de tijdsdruk. Per klus betaalt het niet zo veel. Als je 1.000 brieven moet insteken, krijg je bijvoorbeeld per brief 10 cent.

Is de klus moeilijker of moet het extra netjes, dan betaalt het meer. Ik kijk eigenlijk naar wat het per maand oplevert. Het geeft me ook voldoening. Als je een beetje doorwerkt, verdien je toch 300 tot 400 euro. Je kunt er niet van leven. Maar het is wel een mooi extraatje."

Wie een klacht heeft over een malafide aanbieder van thuiswerk kan terecht op de website van het meldpunt: www.meldpuntthuiswerk.nl

Er is ook een website voor het melden van frauduleuze thuiswerkaanbieders: www.fraudehelpdesk.nl

Ben je op zoek naar een betrouwbare aanbieder van thuiswerk? Kijk dan op bijvoorbeeld: www.produktiewerk.nl en

www.thuiswerkcentrale.nl