Volledig scherm
Veteraan Steef van Hoeijen met zijn familie en vrienden. © Steef van Hoeijen

Terneuzenaar met oorlogstrauma is na 19 jaar terug in Bosnië

TERNEUZEN - Veteraan Steef van Hoeijen uit Terneuzen keerde na negentien jaar terug naar het Bosnische Prijedor, waar hij dingen meemaakte die een mens niet mee zou moeten maken.

"We zouden naar Hongarije op vakantie gaan. Op Google Maps zag ik een paar dagen voor vertrek dat Bosnië eigenlijk niet eens zo ver was. Ik vroeg mijn vrouw nog wat zij er van zou vinden. 'Dat moet je zelf beslissen', zei ze", vertelt Van Hoeijen.

Bang voor herbeleving
En zo reed hij vanuit Hongarije naar Prijedor waar hij voor het laatst was in 1997, als marechaussee. "Terug in bekend gebied, ja da's apart. Toen we vanuit Kroatië, Bosnisch gebied binnenreden en het landschap steeds ruwer werd, merkte ik het. Ik zat steeds naar de kant van de weg te kijken of daar niet iets lag. Onwillekeurig merk je dat niet zomaar over iets heenrijdt dat op de weg ligt. Stoppen aan de kant van de weg omdat je hoognodig moet, dat doe je niet."

Het laatste stukje naar Prijedor heeft hij zijn vrouw laten rijden. Bang dat hij door een plotselinge herbeleving onveilig zou rijden.

Van Hoeijen heeft als gevolg van de oorlog in voormalig Joegoslavië aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Pas na een jarenlang proces van therapie en gedokter werd onderkend dat hij een schoolvoorbeeld was van PTSS. "Bij Centrum '45 waar ik een jaar intern ben geweest zeiden ze 'je komt nooit meer van je trauma's af. Die hou je je leven lang. Wel kunnen we je rugzak wat lichter maken'. Dat is ze eigenlijk nooit gelukt. Obli kon dat wel."

Obli
Obli is de labrador-hulphond die sinds november 2015 niet meer van zijn zijde wijkt. Hij waakt voor stressvolle momenten, hij houdt zijn baas in de luwte en wekt hem voor de nachtmerries te erg worden. "Ik heb altijd gedacht, ik ga nóóit meer terug. Met Obli kon ik mezelf over die grens zetten. De beelden kwamen wel weer terug daar, maar ze waren wel te dragen. Obli heeft hard moeten werken daar."

Lees het hele verhaal woensdag in BN DeStem

Volledig scherm
Veteraan Steef van Hoeijen uit Terneuzen met zijn vrouw Miriam en hulphond Obli.