Volledig scherm
Sylvana Simons © ANP/Bart Maat

Sylvana Simons 'was eerst met naam Artikel 1'

Sylvana Simons en haar nieuwe partij waren er als eerste bij om de naam Artikel 1 vast te leggen. De stichting Radar/Art. 1, die een rechtszaak heeft aangespannen om Simons en consorten te verbieden de naam te gebruiken, heeft daardoor geen kans van slagen, denkt Simons.

De stichting, een onafhankelijk antidiscriminatiebureau waarin Radar en Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland, samenwerken, stelt dat de naam Artikel 1 al jaren de hare is. Simons heeft de stichting uitgenodigd voor een gesprek, zei ze vrijdag in het televisieprogramma De Nieuwe Maan.

Rechter
Directeur Cyriel Triesscheijn liet woensdag weten dat hij naar de rechter stapte omdat Simons niet reageerde op zijn verzoek de partijnaam te veranderen. Hij herhaalde bij die gelegenheid dat hij er het liefst in onderling overleg met Simons uitkomt. Simons heeft naar eigen zeggen nog niets van gerechtelijke stappen vernomen.

Triesscheijn vreest dat er verwarring kan ontstaan als een politieke partij deze naam gaat gebruiken. Art.1 moet volgens hem boven de politieke partijen staan. Een partij kan een grondwetsartikel bovendien nooit claimen, vindt hij.