Volledig scherm
© ANP

Steenbergen 1 jaar later: na het piemellied kwam het ongemak

STEENBERGEN - 'Azc, weg ermee!' Die leus zette een jaar geleden de toon in Steenbergen waar in het najaar van 2015 een felle discussie ontstond over de komst van een asielzoekerscentrum. Dieptepunt was de bijeenkomst die de gemeente op 21 oktober over dit onderwerp had belegd in sportzaal 't Cromwiel.

Schreeuwdebat
Die bijeenkomst ontaardde in een schreeuwdebat en zette in Nederland de toon voor een grimmiger vluchtelingendebat. De gemeente wilde zoveel mogelijk mensen de kans geven een mening te geven over de grootschalige opvang van vluchtelingen. Maar bijna alle insprekers bleken fervent tegenstander van een azc en aangemoedigd door de mensen in de zaal ontstond een grimmige sfeer.

Dat werd nog erger toen Dasja Abresch de honderden aanwezigen toesprak en stelde dat er ook in Steenbergen ruimte moet zijn voor de opvang van asielzoekers. De zaal ontplofte en Abresch kreeg teksten als 'daar moet een piemel in' naar haar hoofd geslingerd.

Landelijk nieuws
Steenbergen werd landelijk nieuws. Uiteindelijk kwam er geen azc en keerde de rust terug in het stadje. Een aantal hoofdrolspelers van een jaar geleden blikt terug op deze tumultueuze tijd. Ed Hobo (57, eigenaar van Hobo Tools in Steenbergen) was samen met zijn vrouw en toen 2-jarige dochtertje aanwezig bij alle bijeenkomsten over het azc.

Dit Steenbergse gezin viel op aangezien ze protestborden bij zich droeg met teksten als 'ik wil later geen hoofddoek dragen'. Een jaar later is Ed Hobo blij dat er geen azc is geopend, maar is hij nog steeds teleurgesteld in de plaatselijke politiek.

Geen draagvlak
"Als je een beetje verstand hebt van de Steenbergenaar, dan wist je meteen dat er geen draagvlak was voor een asielzoekerscentrum voor zeshonderd personen. Niet te geloven dat het college van B en W dat er doorheen wilde drukken."

Hobo werd overigens in november, tijdens de laatste politieke bijeenkomst over het azc, tijdens de optocht richting gemeentehuis aangehouden vanwege het dragen van een bord met daarop de Nederlandse en Franse vlag. Die aanhouding had verder geen gevolgen en de aanklacht tegen hem werd geseponeerd. Het was vorig jaar de enige aanhouding.

Eieren
Ook spraken we met Yvonne van Deursen, voorzitter van de Steenbergse Wereldwinkel en voorstander van het opvangen van oorlogsvluchtelingen in ons land. Zij stond half oktober op de Steenbergse Markt om haar sympathie voor vluchtelingen in nood te uiten. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Ze werd bekogeld met eieren en durfde daarna niet meer naar de bijeenkomst in 't Cromwiel.

"Wat daar is gebeurd, heeft lang nagedreund. We schaamden ons. Ik durfde een tijdlang niet te vertellen dat ik in Steenbergen woon." Ook Van Deursen geeft aan dat het plaatsen van zeshonderd asielzoekers op een locatie in een relatief kleine plaats als Steenbergen geen goed idee was. "Spreiding is het toverwoord.''

Zowel Hobo als Van Deursen pleit voor een positiever imago van hun woonplaats. "Dat is wel zo eerlijk, want op zo'n schreeuwdebat zit niemand meer te wachten."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Protest in Steenbergen tegen komst azc.
Volledig scherm
Protest in Steenbergen tegen komst azc. © Sanne Schelfaut