Volledig scherm
Illustratie: Ruben L. Oppenheimer

Snel geld is nog steeds schrikbarend duur

Het is dweilen met de kraan open. Aanbieders van de gewraakte flitskredieten verzinnen telkens nieuwe trucs om in de running te blijven. Trap er niet in!

Een flitskrediet, ook wel minilening of sms-lening genoemd, is een lening van vaak enkele honderden euro’s die snel – maximaal binnen drie maanden – moeten worden terugbetaald. De lening kan op internet, of zelfs per sms, worden afgesloten. Het bedrag is soms al binnen 10 minuten op je rekening bijgeschreven. Maar daar betaal je een hoge prijs voor.
.
Onderzoeksbureau Moneyview becijferde dat de kosten kunnen oplopen tot 450 procent van het geleende bedrag per jaar. Financiële waakhond AFM zit al jaren achter de aanbieders van deze dure minileningen aan. Sinds 2011 moeten flitskredieten aan dezelfde voorwaarden voldoen als andere leningen: de kosten mogen niet meer dan 15 procent van het geleende bedrag per jaar bedragen. De AFM onderzocht in 2011 en 2012 17 aanbieders van flitskredieten. Maar liefst veertien van hen overtraden de wet. „Deze zijn gestopt of hebben hun activiteiten aangepast”, zegt woordvoerder Marcel Proos van de AFM. In 2013 zijn weer drie nieuwe onderzoeken gestart.

Toch zijn deze dure flitskredieten nog steeds her en der af te sluiten. Onkruid vergaat niet. Bedenkelijke aanbieders als Voorschotje.nl en Ferratum.nl kunnen nog steeds hun pijlen richten op kwetsbare consumenten die acuut geld nodig hebben. „Aanbieders blijken creatief in het bedenken van nieuwe kredietvormen en kostenvergoedingen”, verklaart Proos.

Garantiestelling

Zo vraagt Saldodipje.nl klanten om een persoonlijke garantiestelling van familie of vrienden waarbij deze hoofdelijk aansprakelijk worden voor de lening. Omdat het lastig, en gênant, is om iemand te vinden, kun je zo’n garantiestelling ook kopen. De kosten daarvan kunnen oplopen tot bijna 250 euro, bij een lening van 800 euro voor 45 dagen.

Ferratum, de aanbieder van Saldodipje.nl, kreeg in 2012 een dwangsom opgelegd van de AFM, omdat de waakhond vermoedde dat Ferratum geen vergunning had. Inmiddels is deze flitskredietaanbieder naar het buitenland verhuisd en zet daar zijn activiteiten door. Aanbieder Betaaldag.nl werkt met dure garantiestellingen. Minilening.nl pakt het anders aan: de site brengt advieskosten in rekening die direct van de lening worden afgetrokken. Voor een lening van 200 euro betaalt de klant bijvoorbeeld 38 euro advieskosten. Bemiddelingskosten voor een krediet in rekening brengen is wettelijk verboden. Andere addertjes onder het gras: geld in rekening brengen voor het snel overboeken van het geld of het rekenen van forse boetes als er te laat wordt terugbetaald.

Trap er dus niet in. Klop liever aan bij een vriend of familielid. Dan betaal je ook geen forse boete, als je iets te laat aflost.