Volledig scherm
Andre Rouvoet (L) en Arie Slob. Foto: ANP

Slob volgt Rouvoet op als leider ChristenUnie

DEN HAAG – André Rouvoet, sinds november 2002 leider van de ChristenUnie, verlaat de landelijke politiek. Zijn "goede vriend en politieke makker” Arie Slob neemt het stokje van hem over.

De vijfkoppige fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer koos hem donderdag unaniem tot voorzitter. Slob was dat al eerder in de vorige kabinetsperiode, toen de orthodox-christelijke partij voor het eerst in haar bestaan deel uitmaakte van de regering (met CDA en PvdA). Alle voormannen uit dat kabinet (Balkenende, Bos en Rouvoet) hebben het Binnenhof nu vaarwel gezegd.

Tweet

De 49-jarige Rouvoet kondigde zijn vertrek vrijdagochtend aan via Twitter. Politieke kopstukken van andere partijen spraken daarop vooral hun waardering voor hem uit. Ze roemden hem als een gedreven, kundige, integere en welsprekende politicus.

Rouvoet was zeventien jaar actief in de Haagse politiek. Hij was onder meer fractiemedewerker, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter. De politiek leider van de ChristenUnie schopte het uiteindelijk tot minister en vicepremier, waarna hij weer in de Tweede Kamer belandde.

Heilige vuur

Sindsdien vroeg Rouvoet zichzelf af of hij nog hetzelfde "heilige vuur” had als waarmee hij in 1994 aantrad. Ook is er intern en in de achterban een discussie gaande over de koers en het profiel van de partij, die in juni vorig jaar een Kamerzetel verloor en in maart dit jaar veertien zetels bij de Provinciale Statenverkiezingen kwijtraakte. Rouvoet zei bovendien toe te zijn aan een nieuwe balans in zijn leven met meer tijd voor zijn gezin, familie, vrienden, de kerk en hobby's als boeken lezen.

Volgens critici is de ChristenUnie onder leiding van Rouvoet te links geworden en zou de partij mede door de regeringsdeelname niet meer christelijk-sociaal genoeg zijn. Rouvoet erkent "dat we onderweg ook wat zijn kwijtgeraakt, waardoor de herkenning door onze achterban en de kiezers” is afgenomen. Slob (49) en de fractie zullen daar op 14 mei tijdens een partijcongres verder op ingaan.

Etiketten

De nieuwe ChristenUnie-leider, die sinds februari 2001 Tweede Kamerlid is, wil op zijn eigen manier weer bouwen aan een nieuwe sterke periode van zijn partij. Hij ziet zichzelf ook als toekomstige lijsttrekker bij nieuwe verkiezingen.

Kenmerkend voor de ChristenUnie is volgens Slob de inzet voor geestelijke en politieke vrijheden, voor mensen die kwetsbaar zijn, voor het gezin, een duurzame economie en een zorgvuldige omgang met de schepping. Hoe mensen die "christelijk-sociale traditie” betitelen, maakt hem niet veel uit. Slob zegt niets te hebben met etiketten als links of rechts.

5000 dagen

Als oppositiepartij kijkt de ChristenUnie met een open houding naar de voorstellen waarmee het minderheidskabinet van VVD en CDA komt. "We voeren geen oppositie om de oppositie. Wat goed is, zullen we goed noemen en wat slecht is slecht”, zei Slob.

Rouvoet vertrekt op 17 mei uit de Tweede Kamer, waarvan hij dan precies 5000 dagen lid is geweest. Hij zei nog geen idee te hebben wat hij daarna gaat doen.