Volledig scherm
© ANP

Slimme trucs om goedkoop online vliegticket boeken

Het online boeken van een vliegticket lijkt soms een gokspel.Iedere keer is het een verrassing welk bedrag verschijnt. Toch zijn er manieren om hoge prijzen te vermijden.

's Ochtends kijk je snel even hoe duur een ticket naar Barcelona is. Maar als je 's middags wil boeken, is het ticket ineens 50 euro duurder. Hoe kan dat? De prijs van vliegtickets komt tot stand door 'fluid pricing', het gebruik van flexibele prijzen. De prijs hangt af van de vraag en die wordt nauwlettend bijgehouden. Een vlucht is duurder als de vliegtuigmaatschappij veel boekingen verwacht, en goedkoper op andere momenten. "Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod, net als bij de prijs van een bakje aardbeien", zegt woordvoerder Maureen Sluiter van Transavia.com.

Hogere prijs

Over 'fluid pricing' doen veel wilde verhalen de ronde. Zo zouden luchtvaartmaatschappijen het klikgedrag van hun bezoekers in de gaten houden: wie vaak op dezelfde bestemming zoekt, zou een hogere prijs voor een ticket betalen. Onderzoekers van de Universiteit Twente namen de proef op de som, maar vonden geen bewijs. "Dit is echt een broodje aap-verhaal", reageert Sluiter. Ook woordvoerder Robbert Veldhuizen van KLM stelt dat vraag en aanbod de prijs bepaalt. "Individueel klantgedrag speelt geen rol."

Overdag boeken duurder

Hoewel 'fluid pricing' behoorlijk ondoorzichtig is voor consumenten, zijn er wel wat algemene tips te geven. Zo is vroeg in de ochtend of 's avonds boeken meestal goedkoper dan overdag. Tussen 9 en 17 boeken namelijk veel zakelijke reizigers. Vaak is ver voor vertrek boeken ook een aanrader. Soms betaal je een paar dagen voor vertrek tientallen of zelfs honderden euro's meer. Zit het vliegtuig nog niet vol, dan daalt de prijs van de tickets juist weer wel op het laatste moment. Maar de vraag is of je dat risico wil nemen. "Je kunt vaak aanvoelen of dat zin heeft. Vluchten naar Barcelona hebben niet snel lege stoelen", zegt Veldhuizen.

Flexibel

Hoe flexibeler je bent, des te minder je betaalt. De maandagochtend is populair bij bestemmingen waar ook zakelijke reizigers naartoe gaan en dus duurder. De typische zonbestemmingen zijn vaak weer prijziger in het weekeinde. Om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent met het zoeken op verschillende data, bestaan er vergelijkingssites die goedkopere alternatieven op andere dagen tonen, zoals Skyscanner.nl en Kayak.com . Die sites tonen ook de mogelijkheden om van en naar een goedkoper, nabijgelegen vliegveld te vliegen.

Rechtstreeks bij luchtvaartmaatschappij

Heb je een goedkope vlucht gevonden, boek dan rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Veel vergelijkingswebsites brengen een bedrag in rekening voor het boeken via hun site. Let wel op welke bagage mee mag. Bij lowbudgetmaatschappijen is vaak alleen handbagage bij de prijs inbegrepen. Een koffer meenemen is dan soms duurder dan het ticket.

Heb je een goede prijs gevonden, sla dan snel toe. Binnen een paar uur kan de prijs hoger zijn. Zijn die fluctuerende prijzen niet klantonvriendelijk? "Dit is hoe het werkt. Doe er je voordeel mee en boek op het juiste moment", zegt woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond.