Volledig scherm
Minister Melanie Schultz van Haegen. ANP

Schultz trots op 130 rijden op snelwegen

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen is er best trots op dat automobilisten vanaf zaterdag 130 kilometer per uur mogen gaan rijden op een groot deel van de snelwegen. Ze noemt het niet het hoogtepunt van haar ministerschap, maar het is volgens haar zeker geen straf om zo'n verandering in verkiezingstijd door te voeren. ,,Het was niet zo gepland, maar het komt wel goed uit'', zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.

Enkele uren later onthulde Schultz bij grensovergang Zandvliet in Brabant een nieuw grensbord, waar voortaan een 130 op prijkt. Ze sprak van ,,een historische stap vooruit''. Schultz blikte terug op 1988 toen de maximumsnelheid werd verhoogd naar 120 kilometer per uur. Hoewel er lang over die limiet was gebakkeleid, is het nu de normaalste zaak van de wereld geworden, aldus de minister.

Dat de norm 130 kilometer per uur wordt, wil niet zeggen dat ook overal zo hard mag worden gereden. Vooral in het noorden en oosten van het land zijn veel wegen waar het gaspedaal voortaan flink kan worden ingedrukt. In de Randstad geldt op het merendeel van de snelwegen 100 of 120 kilometer per uur. Of er is een flexibele limiet, waardoor alleen 's avonds en 's nachts 130 mag worden gereden.

Schultz verwacht dat er de komende tijd nog wat wegen bij komen waar de snelheid omhoog kan. Dat is onder meer het geval op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen. Daar moet nu 100 kilometer per uur gereden worden, maar na plaatsing van luchtkwaliteitsschermen bij Breukelen wordt vanaf december 130 rijden ook daar mogelijk.

Voor Rijkswaterstaat is de verandering heel wat werk. Ongeveer 100 medewerkers veranderen in de nacht van vrijdag op zaterdag meer dan 2000 verkeersborden. Verder worden 65 grensborden aangepast. Berichten dat nog niet alle borden op orde zijn, zijn volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) "volstrekte onzin''. Volgens hem zal dan ook gewoon op snelheid worden gecontroleerd de komende tijd. Van opschorting van de snelheidsverhoging, zoals GroenLinks wil, is geen sprake.

Schultz denkt dat automobilisten de komende tijd even zullen moeten wennen aan de snelheid van 130 die erbij komt op de borden, maar ze verwacht geen grootscheepse verwarring. Er verandert volgens haar uiteindelijk niet zo veel. "Je moet alleen even kijken: hoe hard mag ik hier?''