Volledig scherm
© Thinkstock

Schadeclaims na verkeersongevallen: 'Brabanders grootste brokkenmakers' (grafiek)

BREDA - Noord-Brabant is de provincie waar vorig jaar gemiddeld de meeste claims werden ingediend na aanrijdingen in het verkeer. Het ging om 33,9 claims per 1.000 inwoners. Dat blijkt uit de eerste Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars.

In Groningen dienden verzekerden vorig jaar de minste claims in: 20,3 per duizend personen.

Uit de risicometer blijkt verder dat het aantal ongevallen in het hele land waarbij auto's betrokken zijn, in 2014 iets is gedaald. Vorig jaar kregen verzekeraars 462.000 particuliere schadeclaims binnen. In 2013 waren dat er ruim 483.000.

Het aantal aanrijdingen van auto's met fietsers is wel gestegen van bijna 9700 in 2010 naar 10.400 in 2014. Vooral in de eerste weken na de zomervakantie gaat het vaak mis. Dat komt vooral doordat brugklassers dan voor het eerst naar de middelbare school
gaan. Ook na andere vakanties is er een piek. Het verbond vindt dat de aandacht voor deze groep verkeersdeelnemers - en zeker schoolgaande jongeren - moet worden vergroot en dat er meer verkeersveiligheidscampagnes moeten komen.

Een laagstaande zon tijdens de ochtend- en avondspits leidt ook tot een forse toename van het aantal auto-ongelukken.In de ochtendspits leidt de lage zon tot 20 procent meer aanrijdingen, vooral tussen auto's, wat neerkomt op circa vijfhonderd extra
aanrijdingen.

Het aantal claims is redelijk gelijkmatig verdeeld over de werkdagen; op vrijdag zijn er de meeste aanrijdingen (17 procent). Op zondag gebeuren ondanks veel ‘zondagsrijder’ op de weg de minste aanrijdingen.

Noord-Brabant is de provincie waar vorig jaar gemiddeld de meeste claims werden ingediend na aanrijdingen in het verkeer. Het ging om 33,9 claims per 1.000 inwoners.