Volledig scherm
ANP Photo

Ruim helft jeugd in grote steden allochtoon

VOORBURG (ANP) - Meer dan de helft van het aantal jongeren in Amsterdam en Rotterdam heeft een niet-westerse achtergrond. Hoewel het aandeel niet-westerse allochtonen van de eerste generatie in die steden sinds 2004 langzaam afneemt, blijft de tweede generatie groeien.

Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Volgens het CBS was op 1 januari dit jaar ongeveer een op de drie inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag van niet-westerse afkomst. Dat aandeel is veel groter dan elders in het land. Van de 16,3 miljoen Nederlanders heeft bijna 11 procent een niet-westerse achtergrond.

Het aantal allochtonen van buiten West-Europa is in de afgelopen tien jaar vooral in Rotterdam en Den Haag sterk toegenomen. Volgens de cijfers van het CBS is het aantal eerste generatie allochtonen in Amsterdam en Rotterdam recent zelfs aan het afnemen. Dat komt doordat het aantal immigranten daalt, terwijl het aantal emigranten toeneemt.

Dat de tweede generatie in omvang toeneemt, schrijft het onderzoeksbureau toe aan het grote aantal niet-westerse allochtonen dat zich in de 'gezinsfase' bevindt. Amsterdam heeft de meeste allochtone jongeren, ongeveer 55 procent, op de voet gevolgd door Rotterdam. Den Haag blijft net onder de 50 procent steken.

Volledig scherm
Meer dan de helft van het aantal jongeren in Amsterdam en Rotterdam heeft een niet-westerse achtergrond. ANP Photo