Volledig scherm
© ANP

'Roep om veiligere banken te eenvoudig'

DELFT - Politici en middenstandsorganisaties roepen te gemakkelijk dat banken er maar voor moeten zorgen dat het digitale betalingsverkeer geen hinder ondervindt van cyberaanvallen.

"Het lijkt erop dat ze zich niet realiseren wat ze vragen", reageert de Delftse hoogleraar internetveiligheid Michel van Eeten. Een zogeheten DDoS-aanval zorgde er vrijdag voor dat internetbankieren en het betalen via het iDealsysteem tijdelijk onmogelijk waren. Vooral ING kampte met grote problemen.

Van Eeten wijst erop dat banken bijna dagelijks te maken krijgen met dit soort cyberaanvallen. Daarbij worden hun websites bestookt met dataverkeer met het oogmerk ze voor klanten onbereikbaar te maken. "Het is een bereikbaarheidsprobleem, er verdwijnt dus geen geld. Wil je nog meer zekerheden, dan vergt dat grote investeringen. Of bijvoorbeeld webwinkels dan voordeliger uit zijn dan met het risico dat iDeal er incidenteel uit ligt, is nog maar de vraag."

Kwalijk nemen

De Eindhovense hoogleraar computerbeveiliging Henk van Tilborg betwijfelt of banken veel te verwijten valt. "Als we met vijftig man afspreken om een huisarts voortdurend te gaan bellen, komen echte patiënten er niet meer tussen. Kun je het de arts dan kwalijk nemen dat hij onbereikbaar is?" Nog meer beveiliging betekent volgens Van Tilborg ook dat systemen onbetaalbaar dan wel onpraktischer worden.

ING liet dit zaterdag weten de cyberaanval weer de baas te zijn. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart om te achterhalen wie achter de aanval zit. Volgens het Nationaal Cyber Security Center is er geen verband met de DDoS-aanvallen van de afgelopen weken op Amerikaanse banken.