Volledig scherm
© Wim van den Broek

Rob van Daal in Steenbergen: 'Het gaat hier niet om mij, maar het goede doel' (video)

STEENBERGEN - Zaterdagavond, cafe De Joosse. Jan de Groot houdt voor de elfde keer een Hollandse avond voor het goede doel. "Ieder jaar heb ik andere artiesten uit het genre. Toevallig is daar dit jaar Rob van Daal bij."

Of het drukker is dan andere jaren? "Nee, gewoon de vaste groep gezellige mensen. Niemand komt hier uit sensatiezucht of zo. Ze hebben allemaal een goede portemonnee bij en aan het eind van de avond maken we een mooi bedrag over aan Ankiestoer, de Steenbergse stichting die een vuist maakt tegen kinderkanker."

Het is half tien als Jan de avond opent. De dansvloer is nog leeg, maar in het bargedeelte staat het publiek dicht opeen gepakt. Er zijn ook vier zwarte pieten. Net zo zwart is ook de outfit van Rob van Daal die met een sprongetje van het podium op de vloer belandt. Tussen zijn fans zingt hij zijn nummers 'Ik wil een kus' en - hoe toepasselijk - 'Zo heb ik het niet bedoeld.'

Van Daal dolt met de mensen, springt op zijn witte sneakers en drinkt zo af en toe bier uit een bekertje. Dat er media is, is hem niet ontgaan. "Nog nooit een journalist bij mijn optreden gezien", scandeert hij. En tegen de fotograaf: "Kom maak een foto van al die lieve mensen hier. Het gaat niet om mij, maar om het goede doel. Daar moeten jullie je op richten."

Zijn vrouw en manager Nikki Jeurninck staat naast de geluidstechnicus in de hoek. Ze wuift alle commotie rondom de zanger weg. "Rob heeft precies 1 radio-interview gegeven. Alle andere verzoeken hebben we afgewezen. Wat er daarna nog over hem gezegd en geschreven is hebben we voor kennisgeving aangenomen. Geen enkel optreden is afgezegd en als de mensen erom vragen, zingt Rob straks 'Oh Sylvana'."

Nikki noemt verscherpte maatregelen zoals zondag in Raamsdonksveer 'grote onzin'. "We hebben dit weekeinde meerdere optredens, maar nergens is extra beveiliging geregeld." Met een venijnig lachje voegt Nikki eraan toe dat ze een zwarte band in karate heeft. "Die extra publiciteit komt producer Ivo Franklin wel goed uit. Rob is daar helemaal niet mee bezig, die doet gewoon zijn ding."

Het half uurtje zit erop. Rob verdwijnt achter de gordijnen, waar Jan de Groot hem weer van terug haalt. De zaal scandeert 'Sylvana' en Van Daal is de beroerdste niet. "Maar natuurlijk zing ik voor jullie 'Oh Sylvana'. Met de zwarte pieten en een zwikkie fans wordt de polonaise ingezet. De zaal zingt uit volle borst mee: 'Oh Sylvana, waarom pak jij je koffers niet?'

Na dat nummer pakken Van Daal en Jeurninck wel onmiddellijk hun koffer. "Er volgen nog twee optredens vanavond. Waar? Dat gaat je niks aan."

De avond leverde 3200 euro op voor het goede doel.

Rob van Daal zingt Oh Sylvana in Steenbergen Video: Wim van den Broek/BN DeStem