Een jonge misdienaar. Foto: ANP
Volledig scherm
Een jonge misdienaar. Foto: ANP

RK-kerk bepaalt hoogte schadevergoeding

ROTTERDAM - De rooms-katholieke kerk heeft bepaald dat slachtoffers van seksueel misbruik een schadevergoeding tot 25.000 euro kunnen krijgen. De hoogte is afhankelijk van wat er voorgevallen is.

Hogere vergoedingen, tot 100.000 euro, kunnen alleen voorkomen in 'uitzonderlijke gevallen'. Dat meldt NRC Handelsblad maandag.

De krant brengt vandaag een interview met Siewert Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij leidde de commissie die de kerk afvies gaf over de compensatie.

De commissie-Lindenbergh adviseert de volgende categoriën vergoedingen:

€5.000
€7.500
€10.000
€25.000
€25.000
€100.000

Door de strenge selectieprocedures is het volgens NRC goed mogelijk dat 'maar een kwart' van de tweeduizend aangemelde slachtoffers een schadevergoeding krijgt.

Geen verjaring

De procedures moeten buiten de Kerk om worden geregeld, om slachtoffers niet te belasten. De commissie acht alle rooms-katholieke instellingen verantwoordelijk voor de compensatieregeling. Ze kunnen zich niet beroepen op verjaring of het ontbreken van verantwoordelijkheid. Ook hoger beroep is onmogelijk.

Bewijs niet nodig

De geleden schade hoeft in de eerste vier categorieën niet bewezen te worden. In de vijfde categorie, waarbij het gaat om zwaardere misbruikgevallen, is nader onderzoek wel noodzakelijk. Een commissie die geen binding heeft met de kerk zal dan uitspraak doen over individuele gevallen.

Die 'compensatiecommissie' zal zich onder meer beroepen op misbruikmeldingen die bij het rooms-katholieke meldpunt Hulp & Recht zijn binnengekomen. Dat zijn er ruim 2000. Daarvan waren in mei van dit jaar ongeveer 100 klachten in behandeling bij het meldpunt.