Volledig scherm
Oud-bestuurder Rein Welschen weet dat zijn ziekte niet te genezen is. foto Johan Wouters/het fotoburo

Rein Welschen overleden

BREDA/EINDHOVEN - Voormalig PvdA-burgemeester Rein Welschen van Eindhoven is dinsdag op 72-jarige leeftijd overleden. De gemeente Eindhoven heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Welschen was burgemeester in Eindhoven van 1992 tot 2003. Hij was PvdA-wethouder in Breda van 1978 tot 1987 en gedeputeerde provincie Noord-Brabant van 1987 tot 1992. Welschen was al lange tijd ziek. Het afscheid van Welschen is zaterdag in besloten kring in zijn geboorteplaats Breda. De gemeente Eindhoven opent donderdag een condoleanceregister en houdt op vrijdag 27 september een herdenking in het gemeentehuis.​

Promovendus
Welschen begon zijn loopbaan als wetenschapper. Hij studeerde biologie en promoveerde in 1972. In 1974 werd Welschen raadslid en later wethouder in Breda. Die functie verruilde hij in 1987 voor die van gedeputeerde in Noord-Brabant.

In 1992 werd hij burgemeester van Eindhoven en direct geconfronteerd met de bezuinigingsoperatie Centurion bij Philips en het faillissement van DAF, wat duizenden mensen in de regio hun baan kostte. Welschen zorgde echter met miljoenen uit Brussel voor nieuwe voorspoed.

Teleurstelling
Welschens grootste teleurstelling was dat Eindhoven bij de gemeentelijke herindeling in Zuidoost-Brabant geen ruimte erbij kreeg. Om die reden stapte hij in 2002 op. Op verzoek bleef hij nog een jaar aan als waarnemend burgemeester. Eind 2005 werd een hersentumor bij hem vastgesteld.

Burgemeester Rein Welschen werd in Eindhoven alom gewaardeerd. Huidig burgemeester Rob van Gijzel prees hem dinsdag om zijn inzet, scherpe politieke analyse en zijn vermogen om visie te koppelen aan goede plannen.

Enkele reacties uit de regio via Twitter:

Oud-burgemeester Rein Welschen van Eindhoven is dinsdag op 72-jarige leeftijd overleden. Huidig burgemeester Rob van Gijzel stond dinsdag voor de gemeenteraadsvergadering stil bij het overlijden van zijn voorganger. Welschen was al lange tijd ziek.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement