Volledig scherm
EPA

Regisseur Cameron begonnen aan recordduik

WASHINGTON (ANP) - Filmregisseur James Cameron is maandag begonnen aan een tocht naar het diepste punt op aarde. Met een duikboot gaat hij naar de Marianentrog in de Grote Oceaan. De bodem van de kloof ligt bijna 11 kilometer onder de zeespiegel. Geen mens is ooit solo zo diep gegaan.

De afdaling duurt ongeveer 2 uur. Vervolgens kan Cameron 6 uur op de oceaanbodem doorbrengen, zegt organisator National Geographic. Cameron wil onder meer uitzoeken of er zo diep in de oceaan vissen zwemmen. Op de extreme diepte is het vreselijk koud en donker.

Een keer eerder zijn mensen naar de bodem van de Marianentrog gegaan. In 1960 daalden de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse diepzee-onderzoeker Jacques Piccard af met een speciale duikboot.

Cameron is tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea al tot 8,2 kilometer diepte gegaan, een record voor een solomissie. De 57-jarige Canadees is bekend van films als Avatar en Titanic.

Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. De Britse avonturier en ondernemer Richard Branson heeft een tweepersoons onderzeeër gebouwd om naar dezelfde diepte te zakken. Duikbootbouwer Triton onthulde vorig jaar een model waarmee drie personen tegelijk de reis kunnen maken.