'Regels Afghaanse meisjes willekeurig'
DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt de voorstellen van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om meisjes niet terug te sturen naar Afghanistan als ze te verwesterd zijn. Maar de oppositie vindt de grenzen die de minister stelt, te vaag en te willekeurig.
Dat bleek woensdag tijdens een debat met de minister in de Tweede Kamer. Meisjes hoeven niet terug naar Afghanistan als ze daar onder te grote psychosociale druk komen te staan, onder meer omdat ze door langdurig verblijf in Nederland een westerse leefstijl hebben.
Maar de oppositie vraagt zich af waarom dit ook niet voor jongens, homoseksuelen of christenen kan gelden. Ook voor andere landen zou Leers kunnen kijken of deze maatregelen nodig zijn. Maar volgens de minister is de situatie van vrouwen in andere landen niet te vergelijken met de omstandigheden waaronder ze in Afghanistan zouden moeten leven na langdurig verblijf in Nederland.
Ook voor jongens geldt een "volstrekt andere situatie” in Afghanistan dan voor meisjes, zei Leers. Voor mensen die door hun geloof of seksuele geaardheid in het land van herkomst in de problemen dreigen te komen, is er altijd een individuele toetsing.
De minister wierp het verwijt van willekeur dan ook verre van zich. Als er aanleiding voor is, kan hij ook bij andere landen gaan bekijken of de terugkeer van een bepaalde groep mensen hen onder te grote druk zou zetten, maar dat is nu niet aan de orde.
De beoordeling van de Afghaanse meisjes volgens de nieuwe regels kan pas plaatsvinden als deze ook formeel zijn vastgelegd. Op antwoord van Kamerfracties die zich daarover zorgen maakten, zei Leers dat tot die tijd de meisjes die ervoor in aanmerking kunnen komen, het land niet uit hoeven.
De kwestie van verwesterde Afghaanse meisjes die met hun familie al jarenlang in Nederland zijn, begon te spelen door de zaak van het meisje Sahar Hbrahim Gel, dat met haar familie het land dreigde te worden uitgezet. De regels rond verwestering zouden voor enkele tientallen meisjes kunnen gaan gelden.
Bij de inschatting van al te grote druk bij terugkeer is onder meer de leeftijd van het meisje van belang in relatie tot de duur van het verblijf in Nederland: minstens tien jaar oud en acht jaar in Nederland. Medische omstandigheden en de samenstelling van het gezin kunnen ook meetellen. Dit moet telkens weer individueel worden vastgesteld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
Verloren Generatie
Overal aan meebetaald, maar nergens recht op
De Verloren Generatie, journalist Peet Vogels hoorde de term onlangs langskomen toen het ging over hoge jeugdwerkloosheid door de recessie. ,,Hé, daar hoorde ik ook bij, in 1982'', dacht hij.
-
Uit den ouden doosch: 'Het lijkt op een konijn'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de laarzenknecht. -
Generatie Z
Vanaf je zestiende sparen voor die verre reis naar Azië
Zandvoort aan de Zee, een reisje langs de Rijn, de Costa del Sol, New York, Bangkok? Allemaal gaan we graag op reis, maar onze vakantiebestemmingen zijn al lang niet meer dezelfde als die van onze grootouders. Hoe gaat Generatie Z op vakantie? -
Babyboomers
Sommige idolen sterven nooit
Marilyn Monroe, John F. Kennedy en Elvis Presley hebben veel met elkaar gemeen. Hun overlijden ging als een schokgolf door de wereld. Maar als icoon van een tijdperk, ben je onsterfelijk. Dan blijf je inspireren.