Volledig scherm
Zo moet het recreatiemeer bij camping De Flaasbloem eruit gaan zien.

Recreatiemeer mag bij camping De Flaasbloem in Chaam

CHAAM - Camping De Flaasbloem in Chaam mag een recreatiemeer aanleggen.B en W van Alphen-Chaam gaan op 3 november de gemeenteraad vragen daarmee in te stemmen.

Het plan is dat de zwemplas er volgend jaar april ligt. Het gaat om een natuurlijke zwemvijver van 1,8 hectare die wordt uitgegraven. De zwemgelegenheid is in eerste instantie voor de eigen gasten bedoeld. Na een jaar wordt bekeken of die ook open wordt gesteld voor inwoners van Chaam.

Dat zal mede afhangen van de drukte in en rond de zwemvijver. ,,Het zal in dat geval alleen om de mensen uit Chaam gaan die hier dan tegen een geringe vergoeding kunnen komen zwemmen. Inwoners van Alphen kunnen gebruik maken van 't Zand", zegt parkmanager Edward Nederend.

Drie vaste gasten hebben volgens hem vraagtekens gezet bij een publiekelijke openstelling. Ze vrezen geluidsoverlast en parkeerdruk. ,,Wij zien hun opmerkingen vooral als aandachtspunten", zegt Nederend.

De Flaasbloem heeft 800 plaatsen voor vaste gasten en 300 toeristische plaatsen. De camping heeft al een binnenbad, maar mist een buitenbad. Campinggasten maakten in het verleden gebruik van het nabijgelegen Weidebad dat nu is gesloten.

,,We hebben heel bewust voor deze milieuvriendelijke natuurlijke zwemplas gekozen", zegt Nederend. ''Ons plan is energieneutraal, mede omdat er geen kunstmatige zuivering nodig is. De zwemkwaliteit wordt op basis van biologische werking gewaarborgd. De stroom die nodig is voor de waterpompen van de glijbaan komt van zonnepanelen."

Bij de zwemplas komt een groot strand met een ligweide en veel speelvoorzieningen voor de jeugd. ,,Op een ponton die in het midden van het water komt, kan de oudere jeugd bij elkaar komen", aldus Nederend.