In het pand aan de Boomgaardstraat werdeb drugs en een wapen gevonden.
Volledig scherm
In het pand aan de Boomgaardstraat werdeb drugs en een wapen gevonden. © archief

Rechter wijst Roosendaalse burgemeester Niederer terecht over drugsbeleid

*UPDATE* BREDA – De rechtbank in Breda heeft maandag korte metten gemaakt met het drugsbeleid van burgemeester Jacques Niederer. Die wilde een woning aan de Boomgaardstraat in Roosendaal voor drie jaar sluiten na de vondst van een kleine hoeveelheid harddrugs.

Voorlopige voorziening
Dat beleid deugt niet. De bewoner had bij de rechter een voorlopige voorziening gevraagd, een soort kort geding in het bestuursrecht, en gelijk gekregen. Hij mag in zijn woning blijven.

Gebruikershoeveelheid
Bij de man in huis was op 28 augustus een minieme hoeveelheid lsd, cocaïne en ghb gevonden. De burgemeester besloot daarop de Nota Cannabisbeleid strikt te nemen en de woning voor drie jaar te sluiten. De rechter heeft geconstateerd dat de hoeveelheden drugs die waren gerapporteerd mogelijk niet eens kloppen en dat het wellicht slechts om gebruikershoeveelheden gaat.

Alleen dat al zou de voorzieningenrechter nopen het besluit van Niederer teniet te doen. De voorzieningenrechter ging gisteren echter nog verder in zijn uitspraak. Het beleid van de gemeente Roosendaal gaat te ver.

Niet nodig
Drie jaar sluiting is volgens de gemeente nodig om bij een drugspand, waaruit gehandeld wordt, ‘de loop eruit te halen’. Volgens de rechter is zo’n lange periode helemaal niet nodig.

"Een veel kortere sluiting kan ook effect hebben." Bovendien lijkt een lange sluiting, zo schrijft de rechter, een ‘punitief’ karakter te hebben: het straft de bewoner. En dat mag niet op basis van de opiumwet.

Reactie
De gemeente Roosendaal laat in een reactie weten de beslissing van de rechter nader te bestuderen ‘met het oog op de te nemen beslissing in bezwaar’. „De burgemeester vindt het jammer dat de voorzieningenrechter knabbelt aan de sluitingstermijn van drie jaar, omdat die sluitingstermijn, zoals opgenomen in de Nota Cannabisbeleid, een effectief beleidsinstrument is om de rust in de buurt terug te brengen en meer bescherming tegen drugsoverlast te bieden aan de omwonenden”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Blij
De bewoner van de woning is ‘hartstikke blij’, zei zijn advocaat Henk van Asselt vanaf zijn vakantieadres. ,,Gelukkig heeft de rechter ook het beleid van drie jaar sluiten te gortig genoemd.’’ En met een kwinkslag naar de afgetreden partijgenoten van van VVD’er Niederer: ,,VVD-crimefighters vallen uiteindelijk altijd in hun eigen zwaard.’’

Het is de tweede keer in korte tijd dat een burgemeester door de rechtbank in Breda teruggefloten wordt over de sluiting van een woning waarin drugs wordt gevonden. Vorige maand mocht een gezin in Rijen toch in de woning blijven die door burgemeester Jan Boelhouwer werd gesloten.

Volledig scherm