Rachid el Ghazaoui, alias rapper Appa.
Volledig scherm
Rachid el Ghazaoui, alias rapper Appa. © Herman Wouters/HH

Rapper Appa: op het randje voor Gaza

AMSTERDAM - Het ene moment deelt hij handtekeningen uit en gaat hij met fans op de foto. Een halfuur later staat hij op het podium voor een paar 100 demonstranten op de Dam in Amsterdam en roept ‘Fuck de zionisten, fuck de Talmoed’.

Rapper Appa vertolkt de harde taal van de straat in de pro-Palestijnse beweging in Nederland.

Hij riep zaterdag op de Dam ook, aan het adres van Mark Rutte c.s.: „Voor wie ben je bang, hypocriete politicus?” Rapper Appa werd bij de Free Palestina-demonstratie, zaterdag in Amsterdam aangekondigd als de ‘man van de harde woorden’. Te hard, vinden velen, op het randje van opruiing. Zelf zegt Rachid ‘Appa’ El Ghazoui (31): „Harde woorden zijn nodig om mensen wakker te schudden. In Gaza is het ook hard.”

Hij is de afgelopen maanden 1 van de prominentste gezichten van de pro-Palestijnse beweging in Nederland geworden. Appa bestookt zijn 10.000 Twitter- en 17.000 Facebookvolgers met berichten en sprak op vier demonstraties tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook en de Nederlandse steun aan Israël.

Geert Wilders
Appa kwam in 2007 in opspraak toen hij zei dat hij het niet erg zou vinden als iemand Wilders neerschoot en vergelijkt regelmatig Israël met Nazi-Duitsland. Maar die taal maakt Appa juist populair onder (allochtone) jongeren. Hij vuurt zijn keiharde teksten razendsnel het publiek in, opgelezen van zijn mobiele telefoon.

Hij zweept zijn toehoorders op en is de enige van de 5 sprekers in Amsterdam die echt bijval krijgt. „Hij zegt wat velen denken en spreekt de taal van de straat”, zegt Samir el Hadaoui, die T-shirts met ‘Stand up for Palestine’ verkoopt op de Dam. Appa, na de bijeenkomst: „Ik vertolk de stem van duizenden mensen. Door mijn speeches wil ik hun woede kanaliseren en hoop ik dat ze niets doms doen.”

Maar je roept ook dat je pro-Hamas bent, terwijl die een dag eerder 18 vermeende collaborateurs hebben geëxecuteerd, waarvan enkelen in het openbaar op een plein?
„Die 18 waren voor mij militairen, die kennen het risico. En Israël bombardeert hele flatgebouwen. Ik zeg ook: wij hebben niets met IS te maken. En IS heeft niets met de islam te maken, die zijn gek.””

Wat wil je bereiken met je speeches en deze bijeenkomsten?
„We hopen op meer besef in Nederland van wat er gebeurt in Gaza. Je kan de politiek niet in één keer veranderen, maar door er steeds de aandacht op te vestigen, kunnen ze het probleem niet langer ontkennen. We gaan door tot de situatie in Gaza verandert.”