Volledig scherm
© Stock.xchnge

Radicale moslims vernielen erfgoed Timboektoe

TIMBOEKTOE - Gewapende moslimextremisten zijn zaterdag een ravage aan het aanrichten in de historische stad Timboektoe in Mali. Ze hebben de graftombe van een moslimheilige uit de 15e eeuw verwoest en richten zich nu op een ander mausoleum. De fundamentalisten zeggen dat ze alle tempels willen vernielen.

De extremisten zijn lid van de beweging Ansar Dine (Verdedigers van het Geloof). Dat is een soennitische groepering die vermoedelijk banden onderhoudt met al-Qaeda. Ansar Dine greep eind maart de macht in het noorden van Mali en wil er de sharia invoeren. De moslimheiligen in Timboektoe waren soefi's, die behoren tot een gematigde en mystieke stroming binnen de islam.

Stad van heiligen

Het West-Afrikaanse Timboektoe was aan het eind van de Middeleeuwen de hoofdstad voor islamitische wetenschappers. Van heinde en verre kwamen geleerden naar de 'stad van 333 heiligen', zoals Timboektoe wordt genoemd. Er zijn 100.000 oude geschriften bewaard.

Werelderfgoed

Timboektoe staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Die had donderdag nog gezegd dat Timboektoe ernstig gevaar loopt door de gewapende opstand.