PvdA-congres tegen strafbaar maken illegalen

LEEUWARDEN (ANP) - Het PvdA-congres heeft zich zaterdag - zeer tegen de zin van de partijtop in - uitgesproken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, die is afgesproken in het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Het congres stemde voor een motie van de vroegere Iraanse vluchteling Sander Terphuis die stelde dat strafbaarstelling van illegaliteit leidt tot een inhumaan vreemdelingenbeleid. De motie riep partijleider Diederik Samsom en de Tweede Kamerfractie van de PvdA op om alles te doen om te zorgen dat een wet voor de strafbaarstelling van illegaliteit niet wordt aangenomen in de Tweede Kamer.

De partijtop had de motie afgewezen, omdat de PvdA moet staan voor zijn handtekening onder het regeerakkoord, waar het PvdA-congres vorig najaar overigens ook mee instemde.

Terphuis had in de toelichting bij de motie een emotioneel verhaal gehouden waarin hij vertelde dat hij - nadat hij in Nederland asiel had gevraagd - het asielzoekerscentrum in Friesland ontvlucht was omdat hij bang was daar opgepakt te worden door de politie. Als illegaal verbleef hij vervolgens enige maanden op wat hij noemde een onderduikadres.

Gruwelijk

Partijvoorzitter Hans Spekman zei dat hij het wetsvoorstel ook ,,gruwelijk'' vindt en dat hij trots is dat alle PvdA' ers dat vinden. Maar dat neemt wat hem betreft niet weg dat het PvdA-congres vorig jaar november heeft ingestemd met het regeerakkoord en zich aan de afspraken wil houden.

Spekman wees op ontwikkelingen die de strafbaarstelling verzachten. De vreemdelingenbewaring moet beter, hulpverlening aan illegalen mag nooit strafbaar worden en mensen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst moeten een verblijfsvergunning krijgen. ,,Ik poets niks weg van het rotte van dit voorstel, maar ik zie ook wat de Tweede Kamerfractie doet.''

Ondanks de oproep van Spekman werd de motie van Terphuis met overweldigende meerderheid aangenomen. Terphuis was blij na de stemming. ,,Dit is een signaal dat het echt speelt binnen de PvdA. Dit is ononderhandelbaar en raakt aan onze waarden en principes.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement