Volledig scherm
ANP Kippa

Producent: nominatie The Broken Circle Breakdown volkomen terecht

AMSTERDAM - De nominatie die België heeft ontvangen voor het drama The Broken Circle Breakdown is 'volkomen terecht'. Dat stelt de Nederlandse coproducent Frans van Gestel. Het is de eerste maal dat een film van Van Gestel in de race is voor een Oscar.

''Ik had eigenlijk niets anders verwacht'', stelt hij. ''De tekenen waren erg goed. De film heeft inmiddels al 48 prijzen gehad en wordt overal goed ontvangen."

Of de Belgisch-Nederlandse coproductie ook het beeldje mee naar huis kan nemen, durft hij niet te zeggen. ''De concurrentie is heel erg sterk dit jaar in de categorie." Naast The Broken Circle Breakdown zijn onder meer het Deense Jagten, Omar uit Palestina en La Grande Bellezza uit Italië genomineerd.

Verhaal
De film vertelt over een koppel waarvan de relatie op de proef wordt gesteld als zij hun kind verliezen. ''Regisseur Felix van Groeningen slaagt er altijd in heel heftige situaties zo in beeld te brengen dat zij voor een groot publiek invoelbaar worden", legt Van Gestel uit.

De film is aan meer dan 50 landen verkocht. ''Het is de ideale mix van een sterk, emotionerend verhaal en beelden die de meerwaarde van cinema bewijzen."

Van Gestel weet overigens niet of hij zelf begin maart in de zaal zit bij de uitreiking. ''Ik ga mijn best doen een kaartje te krijgen, maar die zijn niet gemakkelijk te krijgen", lacht hij. ''En er zijn veel mensen die voor mij aan de beurt zijn. Eerst de regisseur, de hoofdrolspeler en de hoofdproducent. Daarna kunnen we gaan kijken of er nog plek voor mij is."